Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počinje Afrički kup nacija u Gabonu, titulu brane “slonovi”

gabon afr

Utakmicom između domaće selekcije Gabona i Gvineje Bisao u subotu u Librevilleu počinje 31. afrički nogometni kup nacija.

Afričko nogometno prvenstvo prvobitno se trebalo igrati u Libiji, ali je zbog sigurnosnih razloga organizacija takmičenja, koje slavi 60. godišnjicu postojanja, povjerena Gabonu.

Titulu brani reprezentacija Obale Slonovače koja će, uz selekcije Kameruna, Senegala i Gane, i ove godine biti u ulozi favorita.

U A-grupi će igrati domaćin Gabon, Burkina Faso, Kamerun i Gvineja Bisao, u B-grupi Alžir, Tunis, Senegal i Zimbabve, u C-grupi Obala Slonovače, DR Kongo, Maroko i Togo, te u D-grupi Gana, Mali, Egipat i Uganda.

Nakon takmičenja po grupama u četvrtfinale će se plasirati po dvije najbolje ekipe iz svake grupe.

Finalni susret igrat će se 5. februara u Libervillu.

Pored stadiona u Librevillu (kapaciteta stadiona 40.000), utakmice će se još igrati u Francevilleu (22.000), Oyemu (20.000) i Port Gentilu (20.000).

Od poznatih igrača, koji brane boje nekih od najboljih evropskih klubova, na afričkom prvenstvu između ostalih će igrati Gabonci Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund) i Mario Lemina (Juventus), Alžirci Riyad Mahrez, Islam Slimani (oba Leicester), Yacine Brahimi (Porto), Senegalci Sadio Mane (Liverpool), Moussa Sow (Fenerbahce), Marokanac Medhi Benatia (Juventus), Kalidou Koulibaly (Napoli) i drugi.