Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Mostaru se sprema snijeg, ali ne kao 2012.

mostar – snijeg

Bosnu i Hercegovinu u posljednjih desetak dana zahvatio je ledeni val, a sudeći prema prognozama nastavak hladnog vremena se očekuje i u periodu pred nama.

Područje za koje se izdaje upozorenje je Hercegovina te zapadna i jugozapadna Bosna zbog obilnijih padavina.

Mostarski meteorolog Zoran Zadro, koji uređuje Facebook stranicu Vremenska prognoza BiH, poznat po tome što je najavio obilni snijeg za Mostar u februaru 2012., kazao je da se u gradu na Neretvi očekuje nastavak hladnog vremena uz povremene padavine.

“Sutra nas čeka novo naoblačenje do kraja dana i navečer oborine. Uglavnom kiša, iako u početku nije isključena pojava susnježice. U petak jaka južina i manje zatopljenje s kišom koja će biti obilnija.

U okolnom gorju će padati obilniji snijeg. U subotu ujutro još kiša, u gorju i okolnim brdskim područjima susnježica i snijeg. U drugome dijelu subote smirivanje vremena. Zapuhat će umjerena bura”, kazao je Zadro.

Što se tiče dugoročnijih prognoza postoje naznake za nove padavine od nedjelje i tokom naredne sedmice. Budući da će se zadržati hladno vrijeme ne isključuje se mogućnost snijega čak ni u Mostaru, koji se može po trenutnim prognozama izmjenjivati uz susnježicu te kišu.

“To su trendovi jutrošnjih prognoza, svakako da su moguće izmjene u prognozama. Za sada, ali za sada, nije izgledan scenarij iz 2012. godine. Iako je dugo razdoblje do kraja februara, zime će još biti i svakako ni za takav scenarij se ne smije reći da je nemoguć. Dakle, opcija za snijeg postoji, obilan snijeg po trenutnim prognozama je manje ostvariv, ali ne smije se reći nemoguć.

Ukoliko bude prijetio veći snijeg ili bilo koji drugi vremenski ekstrem svakako ću objaviti pravodobno upozorenje na stranici”, kazao je Zadro za Prvu televiziju.

U Hercegovini u subotu 14. januara u ranim jutarnjim satima je moguć slab snijeg. Jutarnje temperature od -9 do -2, na jugu od -1 do 3, a dnevne od -3 do 2, na jugu od 2 do 7 stepeni. Odjel za privredu, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara upozorio je danas vlasnike i korisnike stanova u stambenim zgradama, kao i vlasnike i korisnike poslovnih prostora da su u slučaju pojave snijega i leda dužni pristupiti njihovom čišćenju i uklanjanju s krovova stambenih zgrada, javnih površina ispred kuća i zgrada, te poslovnih prostora.

Osim toga, zabranjuje se iznošenje i gomilanje snijega na ulice i pločnike, slivnike i šahtove, te parkove i zelene površine. Ukoliko pri uklanjanju snijega i leda dođe do oštećenja površina, objekata i nasada, osoba koja je prouzrokovala oštećenje dužna je navedene površine dovesti u prvobitno stanje.

Za uklanjanje snijega i leda s javnih saobraćajnih površina, staza, stepeništa i putova odgovorno je nadležno komunalno preduzeće.