Počinje Premijer liga BiH: Željezničar i Sarajevo igraju 108. derbi

derbi-zeljeznicar-sarajevo 3

Nakon više od dva mjeseca pauze počinje nova sezona u nogometnoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Prvo kolo lige koja od ove sezone broji 12 klubova igra se ovog vikenda. Danas će biti odigrane tri utakmice a najviše pažnje plijeni derbi gradskih rivala Željezničara i Sarajeva na Grbavici.

Bit će to 108. vječiti derbi u koji oba tima ulaze sa znatno izmijenjenim sastavima u odnosu na prošlu sezonu. Sarajevo dolazi na Grbavicu sa željom da prekine niz od dva uzastopna poraza u derbijima iz prošle sezone.

Trener Almir Hurtić istaknuo je da je njegov tim spreman fizički i taktički za večerašnji duel.

– Želimo doći do pobjede jer u ovoj sezoni imamo velike ambicije. Željezničar je dobio dva posljednja derbija, tako da sada želimo prekinuti taj niz – rekao je Hurtić.

Optimist uoči derbija je i trener Željezničara Miloš Kostić, naglasivši da je njegova ekipa također spremna za početak prvenstva.

– Želimo pobijediti pred našim navijačima, ali veoma je bitno da budemo maksimalno koncentrisani. U ovakvim mečevima jedna lopta može odlučiti pobjednika – rekao je Kostić.

Dodao je da emocije u sutrašnjem meču treba ostaviti po strani, te da će ekipa koja to učini najvjerovatnije pobijediti.

Sloboda sezonu počinje susretom na Tušnju protiv Olimpica.

Trener Tuzlaka Husref Musemić vjeruje u pobjedu svog tima, ali poziva na oprez.

– Imamo veći izbor igrača i očekujemo pobjedu, ali podsjećam da smo se u prošlom prvenstvu najviše mučili s ekipama slabijeg rejtinga. Igrat će sastav koji je nastupio na generalnoj probi protiv Zvijezde iz Gradačca – istakao je Musemić.

On neće moći da računa na Ivana Fatića i Aleksandra Lazevskog koji još nisu dobili radne dozvole,dok Zajko Zeba nema pravo nastupa još tri utakmice zbog suspenzije iz prošle sezone.

Olimpicu će u ovoj sezoni, u koju ulazi s podmlađenim timom bez velikog broja standardnih prvotimaca iz pršle sezone, osnovni cij biti opstanak. Trener Olimpica Faik Kolar ulogu favorita u prvom kolu daje Slobodi, ali navodi da se njegov tim neće predati.

– Naravno da je Sloboda favorit, ali mi ne idemo u Tuzlu sa bijelom zastavom. Sloboda je nastupila u Evropi i vjerovatno je imala jedno psihološko pražnjenje radi toga, ali radi se o vrlo kvalitetnoj ekipi. Mi se i pored toga ne predajemo unaprijed, igrat ćemo svoju utakmicu, pa ako budu bolji i dobiju nas, pružit ćemo im ruku i čestitati – kazao je Kolar.

U prvom meču dana Čelik će u Zenici dočekati novog premijerligaša Metalleghe iz Jajca.

Trener Zeničana Kemal Alispahić očekuje pobjedu, ali naglašava da njegovi igrači ne smiju da potcijene tim iz Jajca.

– Metalleghe je ozbiljna ekipa. Naravno da se tradicija ova dva kluba ne može porediti. Međutim, utakmicu igraju dva tima od 11 igrača. Oni su realno u prednosti. Kao novajlije su ušli ubjedljivo u Premijer ligu. Zadržali su broj igrača, što je vrlo važno za trenera. Imat će silan motiv da se pokažu, ali mi ako budemo kako treba mislim da ne bi trebalo biti problema – kazao je Alispahić.

Raspored prvog kola:
– subota:
Zenica: Čelik – Metalleghe BSI (17.00)
Tuzla: Sloboda – Olimpic (18.00)
Sarajevo: Željezničar – Sarajevo (20.30)

– nedjelja:
Krupa na Vrbasu: Krupa – Mladost (17.30)
Široki Brijeg: Široki Brijeg – Vitez (19.30)
Mostar: Zrinjski – Radnik (20.00)