Ostali sportovi

Cerić: Nastup na Olimpijskim igrama kruna karijere

23/07/2016

Bh. džudistkinja Larisa Cerić, ušla je u završnu fazu priprema za nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Cerić je jedna od 11 bh. predstavnika na olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, a s obzirom na rezultate koje je postizala u posljednje vrijeme, uz atletičara Amela Tuku najveća je nada BiH kada je u pitanju rezultat u Brazilu.

U izjavi za Fenu Cerić naglašava da je plasmanom na OI ostvarila san svakog sportiste koji je posvetio život jednom sportu, disciplini koja je zahtijevala ogromna odricanja i napore tokom višesatnih treninga kojima su se posvetili dugi niz godina.

– Velika mi je čast sto sam uspjela da se kvalifikujem na Olimpijske igre. Za to sam radila dugi niz godina i smatram da je to kruna moje karijere. Učešće na Olimpijskim igrama je san svakog sportiste, a samo rijetki imaju privilegiju da učestvuju. Biti član olimpijske delegacije BiH u Rio de Janeiru za mene predstavlja veliku čast i obavezu. Čast što ću učestvovati, a obavezu jer želim pokušati da napravim dobar rezultat – izjavila je Cerić.

Naglašava da je iza nje težak kvalifikacioni period tokom kojeg je nastupila na brojnim međunarodnim takmičenjima, te prikupljala bodove za ispunjenje norme za nastup na olimpijskim igrama.

– Period kvalifikacija je bio veoma težak i naporan. Nakon svega sam se osjećala umorno, ali sada se osjećam dobro i mislim da je trener Branislav Crnogorac dobro tempirao formu, što smo pokazali i na grand slamu u Tyumenu, koji je bio zadnje kontrolno takmičenje – naglašava bh. olimpijka.

Cerić poznaje većinu protivnica u Riju, a protiv većine je imala priliku da se bori. Kako ističe, većinu je uspijevala pobijediti, ali je i gubila od njih.

– Upoznata sam sa svim protivnicama, sa većinom njih sam se borila. Mnoge sam pobjeđivala ali od mnogih sam i gubila. Najveći favorit u mojoj kategoriji je sigurno Kubanka Idalys Ortiz, olimpijska pobjednica iz Londona 2012. godine. Što se mene tiče, sve je moguće da se desi. Mogu izgubiti u prvom kolu, a mogu osvojiti medalju. Sve zavisi kako se budem osjećala 12. avgusta, na dan kada se budem borila – zaključila je Cerić.

Najbolja sportistkinja BiH trenutno se nalazi u Celju, gdje obavlja završne pripreme za olimpijadu sa džudo reprezentacijom Slovenije.

Uz Larisu Cerić, na OI u Brazilu Bosnu i Hercegovinu predstavljat će atletičari Amel Tuka, Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer i Lucija Kimani, teniseri Damir Džumhur i Mirza Bašić, plivači Mihajlo Čeprkalo i Amina Kajtaz te streljačica Tatjana Đekanović.

Komentari