Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podrška Petroviću dok Osim ne kaže “da”?

amar-osim3333

Iako je rukovodstvo Željezničara dalo podršku Slavku Petroviću – koji je ispunio klupski cilj i plasirao se evropsko klupsko takmičenje – još nije sasvim sigurno da će trener Plavih i u narednoj sezoni predvoditi viceprvaka BiH.

Nekoliko dana nakon sjednice Predsjedništva kluba, na kojoj je podignut palac gore za aktuelnog trenera, emisari Željezničara obavili su razgovor sa Amarom Osimom, pišu Sportske.ba.

Najtrofejniji klupski trener, za vrijeme čijeg mandata su na Grbavicu kao po pravilu stizale titule, i dalje je “tiha patnja” kako navijačkog puka, tako i dijela Uprave.

Kako saznaju Sportske.ba, sa Osimom se otvoreno razgovaralo o mogućnostima povratka na trenersku klupu. Ispipavan je njegov puls, željelo se čuti u kojem pravcu razmišlja i da li bi pristao da se po treći put vrati u “dolinu ćupova”.

Prema našim izvorima, Osim je rekao da je zainteresovan, ali ne po svaku cijenu. Da ga zanima rad u klubu u kojem je stekao ime, ali da želi imati odriješene ruke prilikom odabira igrača, da ne želi miješanja sa strane, posebno od ljudi koji nisu kompetentni, a žele odlučivati o sportskoj politici kluba.

Ono što je podcrtao je da nema problem sa predsjednikom Nadzornog odbora Senadom Misimovićem, koji je u biti najvažnija osoba i klubu, s najvećim autoritetom. Ranije se u nekim krugovima provlačilo da Osim i Misimović ne mogu zajedno funkcionirati, što je Amar odlučno negirao.

“Misimoviću treba odati priznanje za dobre poteze, ali i treba priznati da je bilo onih koji nisu dobri. To se podvuče i idemo dalje”, rekao je Osim na sastanku.

Ono o čemu se još treba razgovarati je dug koji Željezničar ima prema Osimu, te apsolutna podrška svih u klubu, bez čega se ne bi mogao ozbiljno prihvatiti posla.

Zbog čega Željezničar očijuka sa bivšim trenerom, a daje podršku aktuelnom?

Odgovor na moraju dati klupski prvaci. Ono što se iz njihovih poteza može iščitati je da nisu zadovoljni sa Petrovićem i da nemaju stoprocentno povjerenje u njega.

Ako se, ipak, budu odlučili na smjenu, moraju djelovati brzo, jer vrijeme neumitno curi, a pred menadžmentom je niz pitanja koja se moraju što hitnije riješiti. Prije svih igračka križaljka. U ovom trenutku, Željezničar faktički ostaje bez pola ekipe, odlaske svaki dan najavljuju novi igrači, a ne naziru se pojačanja.