Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Zajedništvo je snaga“

Pogledajte kako su igrači Liverpoola odali počast ubijenom Floydu (FOTO)

liverpool-knee-010620b

Uprava kluba Liverpoola i brojni njegovi fudbaleri su na društvenim mrežama objavili snimak klečanja na koljenima na centru Anfielda i poslali poruku “Zajedništvo je snaga“

Fudbaleri aktuelnog prvaka Evrope Liverpoola kleknuli na koljena na centru stadiona Anfielda i tako odali su počast afroamerikancu Georgeu Floydu koji je preminuo nakon brutalnog prošlosedmičnog hapšenja u SAD-u, javlja Anadolu Agency (AA).

Uprava kluba Liverpoola i brojni njegovi fudbaleri su na društvenim mrežama objavili snimak klečanja na koljenima na centru Anfielda i poslali poruku “Zajedništvo je snaga“.

Među fudbalerima koji su odali počast Floydu i digli glas protiv policijske brutalnosti nad njim su i Trent Alexander-Arnold, Andy Robertson, Virgil van Dijk, Dejan Lovren, James Milner, Joe Gomez, Gini Wijnaldum, Adrian San Miguel, Andrew Lonergan, Fabinho iJordan Henderson.

Floyd je uhapšen u ponedjeljak prošle sedmice u Minneapolisu, nakon što je navodno pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Videosnimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih pritisnuo koljeno na vrat. Tvrdili su da se opirao hapšenju.

Uprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može disati, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga prebacili u bolnicu.

Zbog smrti 46-godišnjeg Floyda širom SAD-a već šest dana traju masovne demonstracije koje su izazvale nerede u skoro svim većim gradovima te zemlje.