Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pogledajte kako su na Ekvadoru mediji dočekali poraz reprezentacije

late1

Oni koji prate južnoameričke kvalifikacije za SP, znaju da je to Svjetsko prvenstvo u malom. Veoma teško, napeto, bez favorita i popusta za ikoga. Puno jače nego li primjerice evropske kvalifikacije u kojima igra i naša reprezentacija.

Uostalom, nakon 16 utakmica i samo dva kola prije kraja kvalifikacija, viceprvak svijeta, Argentina, s Messijem i ostalim zvijezdama tek su petom mjestu koje garantuje tek baraž.

Čile, dvostruki uzastopni prvak Južne Amerike, u velikoj je panici jer u samom finišu kvalifikacija tek je šesti, dakle ispod crte i, ako tamo ostane, ne ide na SP.

Jedina iznimka je Brazil koji se davno odvojio na prvom mjestu i osigurao odlazak u Rusiju 2018.

Ali za ostala tri mjesta, koja direktno vode na SP i jedno u dodatne kvalifikacije, bori se čak šest reprezentacija. Što je odlično, s obzirom na to da u grupi ukupno igra deset selekcija.

U borbi za odlazak na SP bilo bi i sedam južnoameričkih reprezentacija da Ekvador prije dva dana nije na domaćem terenu izgubio od Perua (1:2) i tako ispao iz kombinacija prije preostalih utakmica protiv Čilea i Argentine.

Javnost u Ekvdoru ogorčena je jer su njihovi nogometaši, kako na naslovnici donosi “Late”, ključni poraz doživjeli zbog toga što su oba gola primili nakon “apsurdnih grešaka”, a nisu iskoristili što su nakon toga imali igrača više.

“Ta dva nevjerovatno primljena gola okončali su iluziju da ćemo po četvrti put igrati na SP-u”, piše Late koji preko cijele strane donosi naslov:

“Nije sve izgubljeno, preostaju nam još i porazi od Čilea i Argentine.”

Za razliku od Ekvadora koji je do sada tri puta bio na SP-u, našoj BiH je to u zadnjih 20 godina uspjelo tek jednom. I nakon što smo prije nekoliko dana propustili nevjerovatnu priliku da pobjedom nad Kiprom praktično osiguramo baraž za Rusiju, našem selektoru Mehmedu Baždareviću i ljudima u Savezu nije jasno čemu tolike kritike u medijima i na društvenim mrežama nakon sramote u Nikoziji.