BiH

Lejla Dautbašić uzimala novac za namještanje konkursa: 5.000 KM za najbolje ocjene

07/09/2017

Čitanjem optužnice, pred Državnim sudom počelo je suđenje Lejli Dautbašić, uposlenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT), zbog nezakonitosti u vezi s posredovanjem i prevarama pri zapošljavanju.

Dautbašić se tereti da je u periodu od 2012. do 2015. godine, kao uposlenica DKPT-a na poziciji stručne savjetnice za analize i procjene, učestvovala u nezakonitom posredovanju pri zapošljavanju određenih osoba, prenosi Birn.

Tužilac Kasim Halilčević je pročitao optužnicu u kojoj se navodi da je Dautbašić obećala A. O.  da će iskoristiti svoje veze kako bi osigurala da on bude najbolje ocijenjeni kandidat na konkursu. Za ovo je tražila iznos od 3.000 do 5.000 konvertibilnih maraka (KM), rekao je tužilac.

A. O. je optuženoj, kazao je tužilac, u više navrata uplatio ukupno 10.000 KM, nakon čega mu je ona predala više pismenih testova, sa označenim tačnim odgovorima, koji su se koristili prijašnjih godina.

S obzirom da A. O. nije dobio posao, kako je rekao tužilac, tražio je povrat novca, pa mu je optužena prvo vratila 4.000 KM, a nakon pokretanja istrage, posredstvom advokata i dodatnih 6.000 KM.

U drugoj tački optužnice Dautbašić se tereti da je tražila novčane iznose od 2.000 i 5.000 KM, kako bi protuzakonito posredovala u cilju da se supruga i svastika Džemala Kopića uposle u “Elektroprivredi BiH” izvan redovnih konkursa i procedura.

“Početkom 2013. godine optužena je Kopiću obećala da može uposliti njegovu suprugu Šerifu u ‘Elektroprivredi BiH’, preko člana Upravnog odbora kojeg poznaje. Uslov je bio da joj da 5.000 maraka. Svastiku je obećala uposliti u ‘BH Telecom’, preko daidže”, kazao je Halilčević.

Nakon što navedene osobe nisu zasnovale radni odnos, Kopić je zatražio povrat novca, zaprijetivši da će sve prijaviti policiji, nakon čega je optužena vratila 7.000 KM.

Tužilac Halilčević je rekao da će u dokaznom postupku saslušati 11 svjedoka i dva vještaka te uložiti 43 materijalna dokaza.

Optužena Dautbašić je izjavila da je razumjela optužnicu, ali “da se s njom ne slaže”.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. septembar.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.