Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kriza u ukrajini

Poljaci traže odgovor od FIFA-e u vezi utakmice s Rusijom

fifa – zrijeb

Utakmica dodatnih kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. između Rusije i Poljske na rasporedu je 24. marta u Moskvi

Zbog napete političke situacije u Ukrajini i Rusiji, te moguće daljnje eskalacije i početka oružanog sukoba, Poljski nogometni savez zatražio je od FIFA-e hitno razjašnjenje pitanja vezanih uz organizaciju utakmice Rusija – Poljska u play-offu za plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je priznao nezavisnost proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, što je izazvalo osudu Zapada i potaknulo strah od vojnog sukoba u regiji.

“Poljski FA zatražio je od FIFA-e hitno razriješenje pitanja vezanih uz organizaciju utakmice”, stoji u saopćenju PZPN-a.

Istovremeno, iz PZPN-a naglašavaju da se u ovom slučaju ne radi samo o reprezentaciji Poljske, nego i o reprezentacijama Švedske i Češke, koje bi se potencijalno mogle sastati s Rusijom u Moskvi u eventualnom finalu doigravanja.

Utakmica dodatnih kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. između Rusije i Poljske na rasporedu je 24. marta u Moskvi. Istog dana na rasporedu je i susret između Švedske i Češke.

Pobjednici tih susreta će 29. marta u Moskvi ili poljskom Chorzowu igrati u finalu, a pobjednik će se plasirati na Svjetsko prvenstvo.

“Valja naglasiti da je uloga Poljskog nogometnog saveza, kao sportskog saveza, omogućiti poljskim nogometašima optimalne uslove za pripreme i nastupe u međunarodnim utakmicama. Političke odluke, primjerice u vezi s uvođenjem mogućih sankcija Ruskoj Federaciji, ostaju u rukama državnih vlasti i međunarodnih tijela”, poručili su iz PZPN-a.