Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

skupština hnk

Stopa zaposlenih u zdravstvu HNK-a za 53,5 posto veća od prosjeka u FBiH

skupstina hnk (1)

Stopa zaposlenih u zdravstvu u odnosu na broj stanovnika u HNK-u najviša u Federaciji dodavši da je to jedno od pitanja koje treba detaljnije analizirati i poduzeti adekvatne mjere

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) na sjednici održanoj u utorak u Mostaru razmatrala je Informaciju o stanju u zdravstvu i realizaciji zaključaka Skupštine koji su doneseni na prethodnoj tematskoj sjednici o zdravstvu.

Sjednici su, pored skupštinskih zastupnika i članova Vlade HNK-a, prisustvovali direktori i predstavnici svih zdravstvenih ustanova s područja HNK-a, kao i predstavnici Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a i Zavoda za javno zdravstvo HNK-a, saopćeno je iz Skupštine HNK-a.

Istaknuto je kako su zastupnici iskazali zahvalnost zdravstvenim radnicima koji su u proteklom periodu, kako se navodi, nadljudskim naporima u pandemiji koronavirusa, zdravstveni sistem održali funkcionalnim.

Ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a Goran Opsenica osvrnuo se na realizaciju zaključaka Skupštine HNK-a iz prethodnog razdoblja, naglasivši kako je stopa zaposlenih u zdravstvu u HNK-a za 53,5 posto viša od prosječne stope zaposlenih u zdravstvu Federacije Bosne i Hercegovine.

Ocijenio je i da je stopa zaposlenih u zdravstvu u odnosu na broj stanovnika u HNK-u najviša u Federaciji dodavši da je to jedno od pitanja koje treba detaljnije analizirati i poduzeti adekvatne mjere.

Kroz skupštinsku raspravu posebno se analiziralo finansijsko stanje u zdravstvenim ustanovama na području Konjica u svjetlu nedavne blokade računa Doma zdravlja Konjic i Opće bolnice Konjic i potrebi iznalaženja rješenja za isto.

Izražena je potreba što bržeg donošenja zakona na nivou FBiH o finansijskoj konsolidaciji javno zdravstvenih ustanova, stoji u saopćenju.