Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kriza u ukrajini

Stoltenberg: Sve ukazuje da Rusija nastavlja da planira napad punih razmjera

Odluka Vijeća Federacije Rusije, kojom se odobrava raspoređivanje vojske izvan zemlje, uklapa se u obrazac odluka i akcija Rusije u posljednja dva mjeseca, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je danas da sve ukazuje na to da Rusija nastavlja da planira napad punih razmjera na Ukrajinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon vanredne sjednice Komisije NATO – Ukrajina, Stoltenberg je novinarima kazao da se u dosadašnje ponašanje i strategije Rusije u potpunosti uklapa i to što je ruski parlament upravo odobrio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da angažira vojsku izvan granica te zemlje.

“Današnja odluka Vijeća Federacije Rusije, kojom se odobrava raspoređivanje oružanih snaga izvan zemlje, uklapa se u obrazac odluka i akcija Rusije u posljednja dva mjeseca, što je dovelo do najopasnijeg trenutka za našu sigurnost u posljednjih nekoliko decenija“, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je ponovio da NATO ima saznanja da Rusija i dalje jača vojno prisustvo u i oko Ukrajine i da intenzivira provokacije u regionu Donbasa.

“Ono što vidimo je dalja invazija na Ukrajinu, zemlju koja je već napadnuta“, rekao je Stoltenberg i podsjetio na rusko ilegalno anektiranje Krima iz 2014. godine.

Stoltenberg je najoštrije osudio rusko priznavanje nezavisnosti separatističkih tvorevina u istočnoukrajinskim regijama Donetska i Luganska.

Naglasio je da nikada nije kasno da se ne napadne te je pozvao Rusiju da se uključi u pregovore o pronalaženju političkog rješenja krize.

Gornji dom ruskog parlamenta Vijeće Federacije jednoglasno je odobrio upotrebu ruskih oružanih snaga u Ukrajini. Vijeće je odluku donijelo nakon što je ruski predsjednik Putin zatražio od tog tijela dozvolu da koristi vojsku u inostranstvu, posebno u regiji Donbas na istoku Ukrajine u kojoj su proruski separatisti proglasili takozvane republike u Donetsku i Lugansku.

Ruski predsjednik Putin sinoć je u Kremlju potpisao dekret o priznavanju ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk kao nezavisnih država i potpisao sporazume sa separatističkim liderima tih regija, što je potez koji je dodatno povećao tenzije u regiji i šire.

Lideri Evropske unije i NATO-a, kao i brojnih država najoštrije su osudili taj Putinov čin, ponovili podršku Ukrajini i najavili zajedničku reakciju.