Bolji od Holandije

Portugal pobjednik prvog izdanja Lige nacija

portugal3

Cristianu Ronaldu i društvu to je drugi veliki naslov u posljednje tri godine nakon što su 2016. slavili na Europskom prvenstvu u Francuskoj

Nogometna reprezentacija Portugala pobjednik je prvog izdanja Lige nacija nakon što je u finalnom susretu u Portu pred 47.000 gledatelja pobijedila Holandiju sa 1-0.

Gol odluke postigao je Goncalo Guedes u 60. minuti. Portugalci su na putu do trofeja osvojili prvo mjesto u grupi ispred Italije i Poljske, potom u polufinalu pobijedili Švicarsku sa 3-1, a u završnom susretu i Holandiju.

Cristianu Ronaldu i društvu to je drugi veliki naslov u posljednje tri godine nakon što su 2016. slavili na Europskom prvenstvu u Francuskoj. Portugalu je za naslov pobjednika pripalo i 10.5 miliona eura, dok su Holanđani zaradili devet miliona eura.

Nakon slabih pola sata prvi su zaprijetili Portugalci. Nakon ubačaja iz kornera u 30. minuti je pucao Fonte, ali ravno u Cilessena. Samo dvije minute potom sa 20 metara je pucao Bruno Fernandes, no holandski golman je još jednom bio spreman. U 36. minuti još jednom je pokušao Fernandes, ali je pucao pored gola. Holandija je u prvom dijelu bila blijeda i nije odigrala apsolutno ništa.

Svoju bolju igru Portugal je okrunio vodstvom u 60. minuti, a pogodak je postigao Guedes. Napadač Valencije je sjajno primio loptu Bernarda Silve i udarcem s ruba kaznenog prostora zabio za 1-0.

Prvu pravu priliku na utakmici Holanđani su imali tek u 65. minuti kada je Depay pucao glavom nakon ubačaja De Beeka, ali je Rui Patricio bio spreman. Napadač Lyona je zabio sedam golova u zadnjih devet nastupa za ‘Oranje’, ali protiv Portugala nije se uspio upisati među strijelce. U 83. minuti zaprijetio je i Luuk de Jong, ali je pucao pored gola.

U ranije odigranom susretu za treće mjesto Engleska je u Guimaraesu pobijedila Švicarsku sa 6-5 nakon izvođenja jedanaesteraca.