Postignut sporazum između FK Željezničar i SD Željezničar

zeljo stadion grbavica

Rukovodstvo FK Željezničar postiglo je Sporazum o regulisanju međusobnih odnosa između ovog kluba i Sportskog društva Željezničar.

Imovinsko-pravni odnosi između FK Željezničar i SD Željezničar ovim sporazumom bit će riješeni a time izbjegnuto vođenje više sudskih sporova koji bi pored neodređenog vremena za rješavanje značili i stvaranje značajnih troškova.

Sparazumu je prethodila žalba SD Željezničar na rješenje o urbanističkoj saglasnosti za izgradnju istočne i zapadne tribine Stadiona Grbavica, zbog čega je došlo do usporenja u postupcima ishodovanja odgovarajućih dozvola.

Princip koji je FK Željezničar postavio kao osnovu za pregovore je efikasan i zakonit način rješavanja međusobnih odnosa, te uvažavanje faktičkog stanja nekretnina, prema kojem FK Željezničar posjeduje i koristi cjelukupan stadion (izuzev kancelarijskih prostorija SD Željezničar na sjevernoj tribini) a SD Željezničar koristi objekat “Plavi zamak” sa pripadajućim zemljištem, saopćeno je iz FK Željezničar.

Navedeni princip u konačnici znači da strane zadržavaju u vlasništvu nekretnine koje trenutno imaju u posjedu, bez dodatnih zahtjeva u pogledu susjednih nekretnina, a što je prema prvobitnim zahtjevima SD Željezničar i bio razlog nemogućnosti ranijeg dogovora, navodi se u saopćenju.