U protekloj sedmici inspektori u KS otkrili 51 radnika nacrno

porezna inspekcija234

U protekloj sedmici pojačanih nadzora, tržišno-turistički i inspektori rada u Kantonu Sarajevo zatekli su 51 radnika nacrno, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

– U toku protekle sedmice, tržišno-turistički i inspektori rada izvršili su 266 nadzora čiji je cilj sprečavanje sive ekonomije i rada nacrno na području Kantona Sarajevo. Izdali su ukupno 153 prekršajna naloga u iznosu od 154.150,00 KM, a otkrili su i 51 osobu u statusu radnika nacrno – navodi se u saopćenju.

Od početka pojačanih inspekcijskih kontrola, odnosno od 17. jula do 29. augusta, inspektori su izvršili 771 kontrolu te najčešće zbog neizdavanja fiskalnog računa i rada nacrno, izdali 578 prekršajnih naloga u iznosu od 625.431,00 KM. Zatečena je i 221 neprijavljena osoba, zbog čega su prekršajni nalozi uručeni poslodavcima, kao i osobama angažovanim bez ugovora o radu.

Četiri inspektorska tima, kojima na terenu koordiniraju dva glavna inspektora, kontrole provode svakodnevno.

Prema Zaključku Vlade Kantona Sarajevo, aktivnosti inspektora usmjerene su posebno na subjekte koji ostvaruju veliki promet i ponavljaju prekršaje.