Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pendeš osuđuje neprimjereno ponašanje pripadnika OSBiH

marina pendes

Nakon informacije u medijima da je pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Mirza Džidić putem društvene mreže Facebook uputio ozbiljne prijetnje sarajevskoj novinarki Lejli Čolak, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš oštro je osudila svaki oblik neprimjerenog ponašanja pripadnika OSBiH.

Kako je saopćeno, ministrica će poduzeti sve mjere kako bi se takav način ponašanja spriječio u skladu sa zakonskim propisima.

U Ministarstvu odbrane BiH, inače, pokrenute su istražne radnje radi utvrđivanja činjenica.

– Oružane snage BiH imaju propisan Etički kodeks ponašanja vojnih osoba u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, koji utvrđuje osnovne standarde etičkog ponašanja vojnih osoba u toku obavljanja službe i van službe.

Povreda Etičkog kodeksa ponašanja od vojne osobe povlači moralnu odgovornost, a ako je vojna osoba povrijedila odredbe drugih zakona, propisa i Etičkog kodeksa istovremeno, sankcioniše se u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima koji definišu tu oblast – saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Rukovodioci organizacionih jedinica Ministarstva odbrane BiH i komandanti na svim nivoima odgovorni su za dosljedno poštivanje odredbi Etičkog kodeksa, navedeno je također.