Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Katastrofalno stanje

Ljekarska komora KS kreće u reorganizaciju zdravstva: “Sistem nije dobar ni za koga”

zdravstvo
Foto: skupstina.ks.gov.ba
Ilustracija

Ljekarska komora, kategoričan je Zaid, će ovoga puta biti odlučna i ozbiljno će pristupiti tome, a u roku od nekoliko sedmica će biti donesena skripta koja će sadržavati organizaciju zdravstvene zaštite na najbolji mogući način

Ljekarska komora Kantona Sarajevo donijela je odluku da pokrene proces promjena u organizaciji zdravstvene zaštite Kantona Sarajevo, a za dvije sedmice će biti objavljen poziv ekspertima iz oblasti zdravstva i zdravstvenog prava da detektiraju cjelokupne probleme i donesu prijedloge organizacije zdravstvene zaštite u KS-u.

Predsjednik Ljekarske komore KS Rifat Zaid je kazao u izjavi za Fenu da su, kao struka, prepoznali da je dosadašnja organizacija i cjelokupni zdravstveni sistem neodrživ u Kantonu Sarajevo, ali i u cijeloj Federaciji BiH.

Smatramo, kazao je Zaid, da zdravstveni sistem nije dobar ni za koga, niti za pacijente niti za ljekare i ostale zdravstvene radnike.

Preuzimanje odgovornosti

Od 1995. godine kada je Kanton Sarajevo uspostavljen, podsjeća on, nikada se nije pristupilo sveobuhvantoj organizaciji zdravstvene zaštite KS.

-Nakon 28 godina čekanja Ljekarska komora želi na sebe da preuzme odgovornost iniciranja i otpočinjanja rada na prijedlogu organizacije zdravstvene zaštite – istakao je Zaid.

Stoga smo, pojasnio je, odlučili da angažiramo eksperte iz oblasti zdravstva i zdravstvenog prava koji će u 60 ili 90 radnih dana detektirati cjelokupne probleme i donijeti prijedlog organizacije zdravstvene zaštite u KS-u te ga dostaviti Vladi KS i resornom ministarstvu.

-Oni bi, Vlada KS, praktično “na tanjiru” dobili prijedlog i smjernice kojim bi na najbolji način i u najvećoj mjeri riješili problem zdravstvene zaštite, ono što se danas čini nefunkcionalnim, a neki bi rekli i katastrofalnim – naglasio je Zaid.

Poziv za prijavu članova ekspertne grupe

Ljekarska komora, kategoričan je Zaid, će ovoga puta biti odlučna i ozbiljno će pristupiti tome, a u roku od nekoliko sedmica će biti donesena skripta koja će sadržavati organizaciju zdravstvene zaštite na najbolji mogući način.

-Donosimo formalne odluke kojima započinje taj proces, a on će završiti pisanim rješenjem koje ćemo dostaviti Vladi KS na dalje postupanje – naglasio je.

Za dvije sedmice će Ljekarska komora objaviti radni poziv za prijavu sa tačnim kvalifikacijama i referencama koje trebaju imati članovi buduće ekspertne grupe koja će pripremiti prijedlog organizacije zdravstvene zaštite.

-Od premijera i Vlade KS očekujemo da će iskoristiti dar Ljekarske komore koji pripremamo kada je u pitanju organizacija zdravstva u KS-u, lišena svakog politikanstva, već će to biti čisto argumenti struke, najbolji prijedlog za pacijente, ali i za uposlenike u zdravstvu, prije svega ljekare, kao najodgovornije u zdravstvenom sistemu – zaključio je predsjednik Ljekarske komore Rifad Zaid u izjavi za Fenu.