eritreja

Povukli se iz kvalifikacija za SP: Vlasti strahuju da će igrači pobjeći iz zemlje

KATAR 2022 - Argentina podigla zlatni pokal Svjetskog nogometnog prvenstva
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Glavni razlog za povlačenje reprezentacije je strah je da bi igrači mogli iskoristiti međunarodne utakmice kao priliku za bijeg i traženje azila

Samo par dana uoči utakmice s Marokom, fudbalska reprezentacija Eritreje povukla se iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine.

Nacionalni fudbalski savez Eritreje još nije objavio zvanično saopštenje, a na tu temu oglasile su se FIFA i Afrička fudbalska konfederacija u zajedničkoj izjavi.

Iako su se igrači čak tri mjeseca pripremali za kvalifikacije, na odluku o odustajanju presudan je uticaj imao Zemede Tekle, eritrejski komesar za sport i kulturu, izvijestio je The Guardian.

Glavni razlog za povlačenje reprezentacije je strah je da bi igrači mogli iskoristiti međunarodne utakmice kao priliku za bijeg i traženje azila.

Naime, u Eritreji je na vlasti represivni režim predsjednika Isaiasa Afverkija, koji je između ostalog poznat i po nametanju doživotne vojne službe mnogim građanima.

Više od 60 igrača je od 2009. godine zatražilo azil prilikom međunarodnih utakmica, posljednji slučaj zabilježen je krajem 2021. godine kad je pet fudbalerki Eritreje zatražilo azil u Ugandi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.