Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grant Wahl

Poznati sportski novinar preminuo prateći četvrtfinale Svjetskog prvenstva

Grant Wahl (1)

Umro je dok je pokrivao utakmicu četvrtfinala, a mediji preciziraju da je preminuo tokom susreta Argentine i Nizozemske. Uzrok smrti nije poznat

Jedan od najpoznatijih američkih nogometnih novinara, Grant Wahl, preminuo je u petak u Katru dok je izvještavao sa Svjetskog prvenstva. Imao je 48 godina.

Wahl je umro dok je pokrivao utakmicu četvrtfinala, navodi se u priopćenju američkog nogometnog saveza, a mediji preciziraju da je preminuo tokom susreta Argentine i Nizozemske. Uzrok smrti nije poznat.

“Cijela američka nogometna porodica je slomljena zbog saznanja da smo izgubili Granta Wahla”, stoji u priopćenju saveza.

“Zahvaljujemo Grantu na njegovoj ogromnoj predanosti i utjecaju na našu igru u Sjedinjenim Državama. Njegovo pisanje i priče koje je ispričao nastavit će živjeti”, stoji u priopćenju, prenosi dpa.

Ranije tokom turnira, Wahla su katarske vlasti prozvale jer je nosio majicu duginih boja kako bi iskazao podršku LGBT zajednici. Istospolne veze su ilegalne u Kataru. Njegov brat Eric, koji je homoseksualac, rekao je za američke medije kroz suze kako vjeruje da je njegov brat, koji je bio pritvoren nakon utakmice Amerike protiv Walesa jer je nosio majicu sa zastavom duginih boja – možda ubijen. Wahlov brat je rekao, ‘‘Ja sam razlog zašto je nosio majicu duginih boja na Svjetskom prvenstvu. Ne vjerujem da je moj brat umro, već mislim da je ubijen.‘‘

Rafael Cores, novinar za Univision koji je sjedio pored Wahla na utakmici, američkim je novinarima rekao kako je Wahl radio na na svom laptopu, kad je bilo oko 4 minute prije kraja produžetka, “Smijao se šali koju smo samo nekoliko minuta ranije vidjeli na Twitteru. Ne mogu vjerovati. Moja najdublja sućut porodici Granta Wahla.”

Wahl je postao prvo nogometno pero Sports Illustrateda 2000. godine i vjerovatno najpoznatiji nogometni novinar u SAD-u. Napustio je Sports Illustrated 2020., ali je nastavio pratiti nogomet.

Jedna od njegovih posljednjih objava bila je o smrti radnika migranata u Katru tokom Svjetskog nogometnog prvenstva i ravnodušnoj reakciji katarskih vlasti.