"razlika u viziji"

Predsjednik marokanskog saveza objasnio zbog čega je Halilhodžić dobio otkaz

Doha: Dolazak na izvlačenje skupina za Svjetsko prvenstvo
01.04.2022., Doha - Izvlacenje skupina za Svjetsko prvenstvo koje se odrzava u Katru od 21.11.-18.12. ove godine. Vahid Halilhodzic, izbornik Maroka. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Otkriveno je i koliku će otpremninu Halilhodžić dobiti zbog otkaza u Maroku

Vahid Halilhodžić otpušten je s mjesta selektora marokanske nogometne reprezentacije. Predsjednik marokanskog saveza Fouzi Lekjaa objasnio je da je otpušten zbog “razlike u viziji”. To je zapravo uljepšan izraz kojim je Lekjaa rekao da se Halilhodžić i on nisu slagali oko tretmana najvećih zvijezda marokanske reprezentacije, Hakima Ziyecha i Noussaira Mazraouija.

Halilhodžić ovu dvojicu nije zvao u reprezentaciju i obećao je da ih neće zvati dok god je selektor. Obojica su u međuvremenu najavila da će se oprostiti od reprezentativnog nogometa.

“Navijači i ja osjećali smo frustraciju zbog toga”, rekao je predsjednik marokanskog saveza, piše Morocco World News.

Lekjaa je kritizirao i Halilhodžićev način na koji je vodio reprezentaciju. Naglasio je da nije u svlačionici stvorio dobru atmosferu i da nije ostvario jedan od glavnih ciljeva – plasman u finale Afričkog kupa nacija prošle godine.

“Napravio je vrlo prihvatljiv posao, ali mogao je i bolje”, rekao je Lekjaa. Maroko, koji će u Kataru igrati u grupi s Hrvatskom, Kanadom i Belgijom, u historiji se dosad pet puta plasirao na Svjetsko prvenstvo.

Visina otpremnine

Ovo je treći put u karijeri da je Halilhodžić uoči nastupa na Svjetskom prvenstvu dobio otkaz, a ranije mu se to dogodilo s Obalom Bjelokosti 2010. godine te s Japanom 2018. godine.

Halilhodžić je vodio Maroko u 30 utakmica i upisao 20 pobjeda uz samo tri poraza. Ostavlja reprezentaciju na 22. mjestu FIFA-ine ljestvice. Maroko će na Svjetskom prvenstvu u Kataru igrati u grupi s Hrvatskom, Belgijom i Kanadom. Novi selektor reprezentacije bit će Walid Regragui, a on će potpisati ugovor do 2025. godine.

Dugo se spekuliralo o tome pod koji će se uvjetima razići Maroko i Halilhodžić, a danas su marokanski mediji objavili kako je bosanskohercegovački stručnjak smijenjen te da će mu na ime te odluke biti isplaćena otpremnina od čak tri miliona eura. Navodno je Halilhodžić u Maroku primao 85 hiljada eura mjesečne plaće.