Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

var tehnologija

Premiership uvodi poluautomatsku ofsajd tehnologiju

var tehnologija
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na sastanku dioničara u četvrtak, premijerligaški klubovi jednoglasno su se složili da uvedu sistem, za koji se očekuje da će prosječnu dužinu VAR provjere za ofsajd skratiti za oko 30 sekundi

Engleski Premiership će sljedeće sezone uvesti poluautomatsku ofsajd tehnologiju u nadi da će smanjiti vrijeme potrebno za donošenje VAR odluka.

Na sastanku dioničara u četvrtak, premijerligaški klubovi jednoglasno su se složili da uvedu sistem, za koji se očekuje da će prosječnu dužinu VAR provjere za ofsajd skratiti za oko 30 sekundi.

-Ova tehnologija će omogućiti brže i dosljedno postavljanje virtualne ofsajd linije, zasnovano na optičkom praćenju igrača, te će proizvesti visokokvalitetnu grafiku emitiranja kako bi osigurala poboljšano iskustvo na stadionu i prijenosu za navijače – navodi se u saopštenju Premiershopa.

Globalno upravno tijelo fudbala FIFA koristilo je poluautomatsku ofsajd tehnologiju na Svjetskom prvenstvu za muškarce 2022. u Kataru nakon niza pokušaja, uključujući i Svjetsko klupsko prvenstvo.

Također se koristi u Ligi prvaka i u italijanskoj Seriji A.

Sudije će i dalje morati da se pozivaju na subjektivne elemente kada donose odluke, kao što je da li igrač u ofsajd poziciji ometa igru.

Premership nije otkrila tehnološkog partnera s kojim će raditi, a izgleda da još uvijek nisu potpisani ugovori.