Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poslanik u nsrs-u

“Dodikovo nasilje kao u Meksiku”: Vukanović neće podržati izborni zakon RS-a

nebojsa vukanovic
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Vukanović smatra da Dodik to sve radi uz prešutnu saglasnost i odobravanje međunarodne zajednice koja to toleriše, te da je krajnje vijeme da se uvede red u izborni proces.

Predsjednik Kluba poslanika stranke Za pravdu i red u Narodnoj skupštini RS Nebojša Vukanović izjavio je danas za Fenu da neće podržati Prijedlog izbornog zakona Republike Srpske jer smatra da predsjednik tog entiteta Milorad Dodik nema dobre namjere kad je u pitanju izborni proces.

Naveo je da to potvrđuje Dodikovo decenijsko nasilje u toku izbora i prekrajanje izborne volje građana “po uzoru na slične pojave u zemljama kao što su Kolumbija i Meksiko”.

Vukanović smatra da Dodik to sve radi uz prešutnu saglasnost i odobravanje međunarodne zajednice koja to toleriše, te da je krajnje vijeme da se uvede red u izborni proces.

Istakao je da je neophodno da izbori prođu korektno kako bi bar glasovi bili prebrojani pošteno, ako već dio glasača izlazi na glasanje pod pritiskom.

Vukanović je mišljenja da je Dodik u panici jer će izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt spriječiti da fiktivne stranke imaju članove biračkih odbora, što bi omogućilo da se ostvari stvarna volja građana a Dodik u stvarnosti ima podršku najviše 25 posto glasača.

Uvjeren je da Izborni zakon Republike Srpske nikad neće ni stupiti na snagu i da će doživjeti sudbinu odluka o nepoštivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS, osnivanju Agencije za lijekove RS i sličnih.

Predsjednik RS Milorad Dodik najavio je usvajanje posebnog izbornog zakona ovog entiteta i održavanje ovogodišnjih lokalnih izbora pod okriljem RS nakon što je visoki predstavnik proglasio tehničke izmjene Izbornog zakona BiH.