Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Preminuo legendarni češki golman Pavel Srniček

srnicek111

Čeh Pavel Srniček, bivši fudbalski golman, preminuo je u 47. godini, nakon što je prije devet dana pretrpio srčani udar.

Srničeku je pozlilo dok je džogirao u Ostravi 20. decembra, nakon čega je hitno prevezen u bolnicu. Nažalost izgubio je najvažniju životnu bitku i preminuo u utorak poslijepodne. Doktori su pokušali da mu spase život tako što su ga stavili u induciranu komu, ali to nije dalo rezultate. Prema riječima njegovog agenta Stevea Wraitha vitalne funkcije mozga su otkazale, tako da je isljučen sa aparata koji su ga održavali u životu.

Srniček je svoju profesionalnu karijeru počeo 1990. u Baniku klubu iz svoje rodne Ostrave. Godinu dana kasnije potpisao je ugovor sa Newcastle Unitedom u kojem je doživio najblistavije trenutke karijere. Za “svrake” je branio sve do 1998. i kratkog povratka u Banik. Nastupa je još za Sheffield Wednesday, Bresciu, Cosenzu, Portsmouth, West Ham i Beira Mar. Za reprezentaciju Češke je branio od 1994. do 2001. godine i upisao 49 nastupa. Bio je vicešampion Evrope sa Češkom 1996. godine.