Fudbal

ostavka

Preokret u Kataloniji, Bartomeu odstupio s mjesta predsjednika Barce

27/10/2020

Podsjetimo, predsjednik Barcelone i Izvršni odbor su htjeli održati referendum 15. i 16. novembra na 21 lokaciji kako bi se ispoštovale sve mjere prevencije širenja koronavirusa

Josep Maria Bartomeu i Izvršni odbor Barcelone podnijeli su ostavku na svoje pozicije u FC Barceloni nakon održanog sastanka u klupskim prostorijama.

Klub je jutros dobio pismo katalonske vlade u kojemu se dopušta održavanje referenduma o povjerenju Bartomeu 1. i 2. novembra na stadionu Camp Nou.

Podsjetimo, predsjednik Barcelone i Izvršni odbor su htjeli održati referendum 15. i 16. novembra na 21 lokaciji kako bi se ispoštovale sve mjere prevencije širenja koronavirusa.

Katalonska vlada smatra kako je to moguće napraviti već 1. i 2. novembra, dok su iz Barcelone odlučni u namjeri da im za pripremu treba najmanje dvije sedmice vremena. Referendum je trebao biti održan na 13 lokacija u Kataloniji, sedam u ostatku Španije te na jednoj lokaciji u Andori.

Pomicanje datuma referenduma iz kluba predstavljalo bi kršenje statuta, a najveći zagovornici referenduma Jordi Farré i Marc Duch su već najavili pravne korake protiv Bartomeua i uprave ako referendum bude odgođen.

Klupska komisija je dužna raspisati nove izbore za predsjednika kluba najmanje 40 dana i najviše tri mjeseca nakon ostavke predsjednika i uprave. Posljednjih četiri od pet predsjednika Barcelone sa svoje su dužnosti otišli prije kraja mandata, a jedini kojem je pošlo za rukom izdržati do kraja bio je Joan Laporta.

Uprkos krizama koje su i ranije pogađale Barcelonu, ona u koju je klub doveo Bartomeu je do sada nezapamćena. Najviše iz razloga što klub u prošloj sezoni nije osvojio nijedan trofej prvi put od sezone 2007/08.

Lionel Messi je javno prozvao klub da u javnost širi lažne vijesti kako igrači nisu pristali na smanjenje plaća u iznosu od 70 posto, na što su svi igrači jednoglasno pristali kako bi zadržali poslove svih zaposlenih u klubu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.