Globus

Evropska komisije

Michel za brze testove na Covid 19 i koordinaciju o vakcini

27/10/2020

U zemljama Evope je u toku "drugi talas" pandemije, te one posljednjih dana umnožavaju ograničenja radi suzbijanja širenja infekcije

Predsjednik Evropske komisije Charles Michel založio se danas za uvođenje brzih testova na korona virus u Evropskoj uniji (EU) i za koordinaciju aktivnosti u vezi s budućom vakcinom.

“Sada nam je potrebna odlučna akcija, prvenstveno na evropskom nivou, zasnovana na dva stuba: testiranje i praćenje i vakcine”, rekao je Charles Michel dva dana uoči samita EU o pandemiji korona virusa.

Michel se založio za koordinaciju odobravanja brzih (antigenih) testova kako bi se “garantovalo njihovo priznavanje na evropskom nivou i kako bi bili dostupni svima i svuda”.

Predsjednik Evropskog savjeta je takođe zatražio usklađivanje aplikacija za traženje i uzbunjivanje ljudi koji s bili u kontaktu sa zaraženom osobom, kao i koordinisanje zajedničkih pravila izolacije i karantina.

Što se tiče vakcina, Michel želi da se ustanove kriterijumi za distribuciju po evropskim zemljama i definisanje “prioritetnih grupa” u koje bi bile uključene najosetljivije osobe – starci, hronični bolesnici i zdravstveni radnici.

Šefovi država ili vlada EU treba da u četvrtak, 29. oktobra, na video samitu razgovaraju o pandemiji korona virusa jer su se na prethodnom samitu, 15. i 16. oktobra, dogovorili da to redovno razmatraju.

U zemljama Evope je u toku “drugi talas” pandemije, te one posljednjih dana umnožavaju ograničenja radi suzbijanja širenja infekcije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.