Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

afrički kup nacija

Prešao je put od pakla do zvijezda i donio Obali Slonovače treću titulu prvaka Afrike

haller junak
FOTO: Screenshot

Dvanaest dana nakon dolaska u Dortmund pretragama je utvrđeno da 28-godišnji golgeter ima karcinom testisa

Reprezentacija Obale Slonovače je u finalu Afričkog kupa nacija pobijedila selekciju Nigerije rezultatom 2:1.  Obale Slonovače je tako treći put u svojoj istoriji postala je prvak Afrike.

Nigerijci su prvi stigli do vodstva. Igrao se 38. minut kada je za 0:1 pogodio Troost-Ekong. Sa tim rezultatom se otišlo na odmor, a onda je domaćin takmičenja napravio preokret.

Prvo je u 62. minuti nakon kornera izjednačio Kessie, da bi u 81. minuti Haller doveo svoju selekciju u vodstvo.

Do kraja je ostalo 2:1 za Obalu Slonovače, pa je ova selekcija po treći put postala kontinentalni šampion.

Selektora smijenili usred turnira

Grupnu fazu takmičenja Obala Slonovače jedva je prošla s jednom pobjedom i dva poraza, od kojih joj je jedan nanijela upravo Nigerija, zbog čega je i dotadašnji selektor Jean-Louis Gasset dobio otkaz usred turnira.

Ekipu je privremeno preuzeo Emerse Fae i odveo je do treće titule u svom petom finalu u Kupu nacija. Prethodna dva osvajali su 1992. i 2015. godine.

Junak koji je prošao put od pakla do zvijezda

Utakmica je igrana u Abidjanu pred 60.000 gledatelja, a njen junak postao je Sebastien Haller.

Haller je tako u manje od dvije godine prošao put od pakla i straha za svoj život, kada mu je dijagnosticiran rak testisa, do junaka nacije.

Haller je u ljeto 2017. prešao iz Utrechta u Frankfirt za 7. miliona eura i već u prvoj sezoni proslavio osvajanju njemačkog kupa sa svojim klubom, u čemu je učestvovao i sa četiri gola u pet utakmica. Uslijedio je transfer u West Ham težak 50 miliOna eura, potom odlazak u Ajax u kojem je porušio niz rekorda, a u kojem je s 21 golom bio i najbolji strijelac Eredivisie.

Zamijenio Haalanda

Tako je zaslužio novi veliki transfer. Borussia Dortmund je zamjenu za nezamjenjivog Erlinga Haalanda pronašla upravo u njemu. Prešao je u Dortmund 6. jula 2022. godine uz odštetu koja može biti do 35 miliona eura.

Dvanaest dana kasnije osjećao se loše na treningu na pripremama u Švicarskoj. Odmah je poslan u Dortmund gdje je pretragama utvrđeno da 28-godišnji golgeter ima karcinom testisa.

Zbog operacije i kemoterapija propustio je većinu sezone, a onda se vratio i postao ključan igrač Dortmunda u lovu na titulu. Vukao je Borussiju golovima, držao je na prvom mjestu, a onda u posljednjoj utakmici sezone promašio dvije ključne šanse u remiju 2:2 protiv Mainza. Iskoristio je to Bayern i pobjedom 2:1 kod Kölna izjednačio bodovni učinak Dortmunda i uzeo titulu.

Nagrade najboljima

Afrički kup nacija, 34. izdanjhe po redu, završeno je u finom stilu na veličanstvenom stadionu Alassane Ouattara u nedjelju navečer nakon što je Obala Slonovače došla do trećeg naslova u duelu protiv Nigerije.

    Uz službeno spuštanje zavjesa na turniru, dodijeljene su i nagrade najboljima na turniru.

    Autor dvije asistencije za Obalu Slonovače u finalu, Simon Adingra (22), proglašen je za najboljeg igrača finala.

    Kapiten Nigerije William Troost-Ekong iako njegova reprezentacija nije stigla do kraja dobio je priznanje za najboljeg igrača turnira.

    Emilio Nsue Lopez iz Ekvatorijalne Gvineje najbolji je strijelac Afričkog kupa nacija i kući nosi Zlatnu kopačku. Zabio je pet golova.

    Golman Južne Afrike Ronwen Williams, proglašen je najboljim golmanom turnira, najzaslužniji je što je njegova reprezentacija stigla do bronze. Odbranio je rekordna četiri jedanaesterca protiv Ekvatorijalne Gvineje i još dva protiv Konga.

    Južna Afrika, osim trećeg mjesta u generalnom plasmanu, dobila je i nagradu za Fair Play.