Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UEFA

Prilika za klubove iz BIH? Osniva se Evropska liga 2

uefa

I Evropska liga i Evropska liga dva imat će isti format takmičenja

Nakon što su izvučene grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine, u Dublinu je UEFA također potvrdila kako godinu dana nakon Eura kreće novo takmičenje pod nazivom Evropska liga 2.

Utakmice novonastalog turnira igrat će se također u četvrtak kada se igraju susreti Evropske lige čiji bi se broj sudionika u iduće tri godine trebao prepoloviti na 32, a također bi se trebala igrati još jedna dodatna runda doigravanja između između grupne faze i prve nokaut runde.

Što se Lige prvaka tiče sve ostaje isto, osvajači prvenstva i dalje će igrati Ligu prvaka koju će izboriti ili kroz kvalifikacije ili kroz domaća prvenstva (ovisi o koeficijentu lige) dok će ostale ekipe iz slabijih nogometnih država igrati kvalifikacije za Evropsku ligu 2.

I Evropska liga i Evropska liga dva imat će isti format takmičenja, osam grupa po četiri kluba, iz kojih pobjednici odlaze među zadnjih 16. Prije tog dijela takmičenja odigravat će se doigravanje za drugoplasirane iz grupa i trećeplasirane iz grupa Evropa lige. Također valja napomenuti kako će se pobjednik Evropske lige 2 direktno plasirati u Evropsku ligu iduće godine.