BiH

Profesorica iz Mostara

Irma tužila državu BiH zbog neodržavanja izbora u Mostaru

03/12/2018

Naglasila je kako je BiH potpisnica Povelje o ljudskim pravima i protokola 12 te povelje gdje se govori o zabrani i diskriminaciji po bilo kojem osnovu

Mostarka Irma Baralija, profesorica filozofije i sociologije te magistrica političkih nauka, izjavila je danas u Mostaru kako je tužila državu Bosnu i Hercegovinu Evropskom sudu za ljudska prava u Strausbourgu zbog neodržavanja lokalnih izbora u Mostaru.

Svu papirologiju je, kako je kazala, poslala u junu, a tek nedavno je dobila povratnu informaciju, odnosno pismo od Suda u Strausbourgu u kojem se potvrđuje da je njena aplikacija uredna i validna te da će sud razmatrati ovaj slučaj.

Govoreći o razlozima za podnošenje tužbe, Baralija je kazala kako Parlament BiH nije postupio po obavezujućoj presudi Ustavnog suda BiH iz 2010. godine vezano za slučaj Mostara te da su građani i građanke Mostara, odnosno svi oni kojima je Mostar mjesto prebivališta, bili spriječeni da učestvuju u izbornom procesu 2012. i 2016. godine, dakle oduzeta su im njihova prava.

Naglasila je kako je BiH potpisnica Povelje o ljudskim pravima i protokola 12 te povelje gdje se govori o zabrani i diskriminaciji po bilo kojem osnovu, pa samim tim i po osnovu mjesta prebivališta, te da su njena advokatica Dženana Hadžiomerović i ona smatrale da imaju osnova za tužbu.

Kazala je kako ovo nije stranačka tužba, već pojedinačna te da nosi naziv “Baralija protiv BiH”.

Iako je pojedinačna, pojašnjava Baralija, ona je u ime svih onih koji žive u Mostaru jer je zasnovana na kršenju prava.

– Nama se krše prava ne samo da budemo birani, nego i da biramo. Ja sam bila kandidatkinja na prošlim, općim izborima, i građani Mostara su mi, po broju glasova koje sam dobila, dali povjerenje. Da su bili lokalni izbori umjesto općih, ja bih bila u Gradskom vijeću Mostara – pojašnjava Baralija.

Ona smatra kako se u Mostaru dešavaju promjene, ali da se građanima Mostara ne dozvoljava da iskažu svoje mišljenje.

– To je ono što mora da prestane, mora prestati upravljanje građanima ovoga grada i mora im se ponovo dati pravo da odlučuju o svojim životima, da donose odluke i da ne dozvole da bilo ko bez njih odlučuje o njima – poručila je Baralija.

Dodala je kako naredna godina nije izborna godina u BiH te da je to šansa da se traže izbori za Mostar.

– Izbore u Mostaru moramo tražiti u 2019. i mi ćemo dati sve od sebe da radimo na tome. Neovisno od presude, da li je dobili ili ne, važno je da se nastavimo boriti i da insistiramo da se što prije održe izbori – poručila je Baralija.

Posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine. Ustavni sud BiH je presudom iz 2010. godine naložio promjenu Statuta Grada Mostara u dijelu koji se odnosi na izborna pravila za izbor Gradskog vijeća.

Od tada, predstavnici stranaka nisu postigli sporazum o izmjenama spornih dijelova Statuta zbog čega lokalni izbori nisu ni održani, tako da grad trenutno funkcionira bez Gradskog vijeća.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.