Crna hronika

Akcija COINTS

Uhapšene tri osobe: Od vlasnika firme u Sarajevu iznudili 100.000 KM

03/12/2018

Prilikom pretresa, pronađen je i oduzet automobil čija je vrijednost cca. 40.000 KM

Policijski službenici Federalne uprave policije jučer su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, te angažman Specijalne policijske jedinice i Jedinice za podršku FUP-e, realizovali operativnu akciju kodnog naziva COINTS na području Kantona Sarajevo, a u vezi s krivičnim djelom razbojništvo i iznuda.

U sklopu navedene akcije, a po naredbama Općinskog suda u Sarajevu, izvršeni su pretresi stambenih objekata na pet lokacija na području Kantona Sarajevo, te su uhapšene tri osobe, i to državljanin R Srbije iz mjesta Peć – Kosovo incijala E.R. (1990.) koje je od ranije poznato policijskim organima kao višetruki povratnik u vršenju teških krivičnih djela, te dvije osobe iz Sarajeva incijala A.Ć. (1991.) i B.D. (1993.), koja se dovode u vezu s navedenim krivičnim djelima.

Prilikom pretresa, pronađen je i oduzet automobil čija je vrijednost cca. 40.000 KM, određena količina novca, materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „cannabis“ i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu s predmetnim krivičnim djelima.

Navedene osobe se sumnjiče da su u junu 2018. godine izvršili razbojništvo na štetu vlasnika jedne privatne firme iz Sarajeva, a nakon čega su od iste osobe iznudili i cca. 100.000 KM. Nadalje, iste osobe se sumnjiče da su do realizacije te operativne akcije pripremali ponovnu iznudu od iste osobe i to za novčani iznos od 120.000 KM.

Uhapšene osobe su privedena u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade nakon čega je lice B.D. po naredbi postupajućeg tužitelja pušteno na slobodu, dok će E.R. i A.Ć. biti u zakonskom roku predata Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.

Asistenciju prilikom pretresa pružili su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Federalne uprave policije (FUP).

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.