Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UEFA

Pokrenuta istraga protiv Srbije na Euru, spominju se ratna dešavanja i “majmunski krici”

navijaci srbije
Foto: X

Engleski mediji tvrde da je UEFA pokrenula istragu protiv Fudbalskog saveza Srbije

Fudbalski savez Srbije se našao pod istragom UEFA-e za utakmicu protiv Engleske.

Krovna evropska fudbalska organizacija (UEFA) pokrenula je disciplinski postupak protiv Srbije zbog ponašanja navijača na utakmici protiv Engleske u sklopu prvog kola Evropskog prvenstva.

Majmunski krici

Engleski mediji tvrde da je UEFA pokrenula istragu protiv Srbije nakon što je prijavljeno zviždanje engleskim nogometašima. Također, UEFA je optužila Savez Srbije za još dva prekršaja, bacanje predmeta u teren i prenošenje provokativne poruke koja je neprikladna za sportski događaj. Prijavljeni su i “majmunski krici” upućeni engleskim igračima.

Posljednja optužba se odnosi na prikazivanje spornih zastava vezanih za ratna dešavanja.

Osim toga, engleski mediji ističu da su navijači u Srbiji skloni incidentima.

“Tokom prošlog Mundijala u Kataru, navijači reprezentacije Srbije prikazivali fašističke slogane i upućivali rasističke povike prema Albancima na utakmici protiv Švicarske. 2019. godine Srbiji je određena utakmica bez prisustva navijača nakon sličnog ponašanja navijača tokom poraza od 4:2 protiv Portugala u Beogradu…”, piše Daily Mail.

U međuvremenu, UEFA je u ponedjeljak primila prijavu od Fudbalskog saveza Kosova, koji je ukazao na neprimjereno ponašanje navijača Srbije navodeći kako su “istaknuli neprimjerene zastave i transparente” te “uzvikivali neprimjerene poruke protiv Kosova”.