Zenica

Protest navijača Čelika, nezadovoljni odnosom Gradske uprave i gradonačelnika

190621_robijasi6 (1)

Zenički navijači ovim protestom, kako je naveo predstavnik navijača Kenan Zimeri, izražavaju nezadovoljstvo što gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović ne želi u potpunosti ispoštovati odredbe Sporazuma o saradnji

Udruženje građana “Robijaši 1988“, najbrojnija navijačka skupina Nogometnog kluba Čelik iz Zenice, večeras je na platou ispred Robne kuće “Bosanka“ organiziralo mirni protest pod motom “Čelik je Zenica“.

Zenički navijači ovim protestom, kako je naveo predstavnik navijača Kenan Zimeri, izražavaju nezadovoljstvo što gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović ne želi u potpunosti ispoštovati odredbe Sporazuma o saradnji između Grada Zenica i NK Čelik, kojeg je potpisao 12. novembra prošle godine.

-Protest je zbog nemara i neodgovornosti, koji smo kao građani i navijači odlučili da više ne tolerišemo – poručio je Zimeri.

On je istakao kako odziv navijača i simpatizera potvrđuje da se vidi da je ipak prevladao razum te da su oni “samo Čelikovi“. Zimeri je izrazio i razočarenje odnosom gradskih vijećnika, a očekuje nakon ovog skupa da “gradonačelnik počne izvršavati Sporazum“.

-Pokazali ste koliko građanima Zenice znači njihov simbol – kazao je član Upravnog odbora Čelika Robert Jonjić, koji je odlučno opovrgao insinuacije da su protesti motivirani politikom.

-Razlog je odnos Gradske uprave, trenutne gradske vlasti prema našem simbolu. To nije nešto što traje mjesec dana, to traje godinama – podvukao je.

Podsjetio je da je bilo opstrukcija od strane Gradske uprave i prilikom potpisivanja reprograma poreskog duga s Poreskom upravom Federacije BiH, a nametnut im je, tvrdi, i turski investitor Aydina Olguna, koji je prošle godine napustio klub, koji je prvi put ispao iz elitnog razreda bh. nogometa.

Jonjić je podsjetio da Grad plaća samo stari porezni dug, na što se obavezao zaključkom Gradskog vijeća, dok ostatak novca od zakupa poslovnih prostora ispod Stadiona Bilino polje ne uplaćuje na račun kluba, kako je to predviđeno Sporazumom.

Klub je, podsjetio je, godinama unazad imao na raspolaganju stadion i poslovne prostore, čijim je iznajmljivanjem finansirao rad.

Navijači su se nakon okupljanja na platou ispred Robne kuće “Bosanka“ uputili prema stadionu Bilino polje.