Novi incident

Nova eksplozija u fabrici municije u Srbiji, evakuacija građana u Čačku

eksplozija-cacak (1)

RTS javlja da je u eksploziji lakše povrijeđeno troje radnika

Jaka eksplozija dogodila se 19. juna uvečer u krugu fabrike municije “Sloboda” u Čačku u centralnoj Srbiji, prenijela je Radio televizija Srbija (RTS).

Naređena je evakuacija građana koji žive u okolini fabrike, javlja RSE.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović objavio je na svom Instagram profilu “hitno saopštenje” da je “zbog eksplozije u kompaniji ‘Sloboda’ neophodno da se svi građani koji žive u blizini fabrike hitno evakuišu iz svojih domova”.

“Evakuaciono mjesto je gradski fudbalski stadion”, napisao je Todorović.

RTS javlja da je u eksploziji lakše povrijeđeno troje radnika, kao i da se osjetilo i nekoliko slabijih detonacija.

Ovo je druga eksplozija koja se ovog mjeseca dogodila u fabrici “Sloboda” u Čačku.

U toj fabrici u ranim jutarnjim časovima 4. juna dogodila se serija eksplozija u magacinu gotovih proizvoda. Uzrok te nesreće, u kojoj niko nije povrijeđen, još nije poznat.

Kompanija “Sloboda” saopštila je tada da je do požara i eksplozije došlo u izdvojenom dijelu fabrike, u prigradskom naselju Pridvorica, koji je predviđen za skladištenje i čuvanje elemenata za kompletiranje upaljača i gotovih proizvoda za municiju manjih kalibara i da je formirana komisija koja će utvrditi uzrok požara.

Dva dana kasnije, 6. juna, kasno uvečer došlo je do još jednog incidenta u fabrici “Sloboda”. Direktor te kompanije Zoran Stefanović rekao je agenciji Tanjug da se zapalio komad baruta, ali da to nije izazvalo požar, niti eksploziju.