Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Može li se ponoviti Otoka

Koliko će trajati rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu?

Tramvajska-pruga (1)

Resorni ministar uvjerava da se situacija kao sa stanicom Otoka neće ponoviti, te da će za rekonstrukciju pruge biti ispoštovani rokovi

Nakon 60 godina biće kompletno zamijenjena sarajevska tramvajska pruga na relaciji Marijin Dvor – Ilidža u oba smjera. Riječ je o 21-om kilometru pruge čime bi tramvajski saobraćaj trebao biti znatno unaprijeđen. I dok se kreće u nove projekte, stari još nisu završeni.

Svi rokovi za rekonstrukciju tramvajske stanice Otoka, probijeni su. Građani sa kojima smo razgovarali upravo na ovom stajalištu, strahuju da bi i rekonstrukcija pruge mogla imati istu sudbinu, piše bhrt.ba.

Za rekonstrukciju pruge predviđene su dvije godine, a radovi će se prvo izvoditi na dionici Ilidža -Nedžarići. U GRAS-u ističu da će se ovim činom tramvajski prevoz biti znatno unaprijeđen. U planu je i nabavka novih tramvaja.

Resorni ministar uvjerava da se situacija kao sa stanicom Otoka neće ponoviti, te da će za rekonstrukciju pruge biti ispoštovani rokovi i da bi rekonstrukcija mogla ići i brže od predviđenog.

Dosadašnje radove na poboljšanju tramvajskog saobraćaja profesor Osman Lindov, predsjednik Udruženja inžinjera saobraćaja BiH, smatra vrlo oskudnim i prepunim nedostataka. Prioritetno, ističe, treba napraviti rekonstrukciju organizaciono pravne strukture nad javnim prevozom.

Početak radova na rekonstrukciji pruge očekuje se u narednih mjesec dana. Vrijednost projekta nešto je viša od 20 miliona eura, a izvođač radova biće firma iz Kine.