Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prvi čovjek njemačkog fudbala podnio ostavku zbog istrage o korupciji

Wolfgang Niersbach

Wolfgang Niersbach je podnio ostavku na mjesto predsjednika Njemačkog fudbalskog saveza (DFB) zbog istrage o korupciji u Savezu, javlja Anadolu Agency (AA).

Niersbach je napustio DFB zbog istrage o korupciji oko dodjele domaćinstva Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006. godine.

Inače, njemački istražitelji su 3. novembra pretražili prostorije DFB-a kao i kuću predsjednika Saveza te njegovih prvih saradnika.

“Od prvog dana učestvovao sam u toj prekrasnoj priči i mogu kazati kako je sve bilo po pravilima. Žao mi je što se nakon devet godina vode istrage protiv Saveza, ali moram ponovo naglasiti kako je apsolutno sve bilo čisto. Kako bih zaštitio DFB, teška srca podnio sam ostavku na mjesto predsjednika. Bez obzira na ostavku, ostajem na raspolaganju istražiteljima”, rekao je Niersbach.

Magazin “Der Spiegel” ranije je objavio da je DFB 2005. godine isplatio FIFA-i 6.7 miliona eura na ime povrata pozajmice koju im je 2000. godine dao tadašnji čelnik Adidasa Robert-Louis Dreyfus kako bi pomogao Njemačkoj da dobije domaćinstvo SP-a 2006. godine.

Niersbach je u DFB-u radio oko 25 godina, napredujući s pozicije glasnogovornika do one glavnog sekretara da bi 2012. godine postao predsjednik.