Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erwin Kostedde

Prvi crnac u istoriji njemačke reprezentacije: Uvijek ćemo biti drugi izbor

Erwin Kostedde1 (1)
FOTO: fussballmuseum.de

Beckenbaueru moram zahvaliti. Nakon prve utakmice Schonn me nije htio više zvati, ali Beckenbauer je insistirao na tome

Erwin Kostedde, bivši nogometaš, danas ima 74 godine, a 1974. godine postao je prvi crnac u istoriji njemačke (Zapadne) reprezentacije.

Iako danas za Nijemce igraju brojni tamnoputi igrači poput Sergeja Gnabryja, Thila Kehrera ili Leroya Sanea, smatra kako još uvijek postoji rasizam u njemačkom nogometu koji seže u doba kad je on igrao za reprezentaciju.

“Teško mi je bilo ikada zamisliti da će ovoliko crnaca igrati za reprezentaciju, tome se nisam nadao”, rekao je Kostedde za DW.

Erwin Kostedde iz igračkih dana

“Kad sam igrao, bio sam potpuno sam. Oči svih medija bile su uprte u mene, bilo je jako čudno da crnac igra za Njemačku. Selektor Helmuth Schonn mi je uvijek govorio da u intervjuu pazim i kažem kako nema rasizma u Njemačkoj, ali to nije bila istina. Kad sam rekao da rasizam postoji, naljutio se na mene. Nisam nikad mogao igrati svoju igru jer me bilo strah pogriješiti. Znao sam da moram biti dvostruko bolji od svih i da će se svaka moja greška gledati drugačije. Vidjelo se da me neki suigrači ne vole. Nisu htjeli pričati sa mnom”, dodaje Kostedde, a onda je dodao kako je postojao igrač koji je bio iznimka:

“Beckenbaueru moram zahvaliti. Nakon prve utakmice Schonn me nije htio više zvati, ali Beckenbauer je insistirao na tome”.

Na kraju je rekao kako smatra da je stanje danas bolje, ali problem još uvijek postoji:

“Lijepo je vidjeti toliko crnih igrača, ali rasizam je još uvijek živ. Uvijek ćemo biti drugi izbor u Njemačkoj, samo čekajte grešku nekog crnog igrača i reakciju na to”.

Kostedde je 1990. bio pogrešno optužen za oružanu pljačku u Munsteru. Lokalna policija se kasnije izvinila zbog velikog propusta i rekla kako nisu znali da postoji toliko crnih ljudi u okrugu. Kostedde je kao zadovoljštinu na sudu dobio tek tri hiljade maraka, ali kaže kako je sramota zauvijek ostala: “80% Nijemaca su sjajni ljudi. Preostalih 20% me jednostavno ne voli, stalno to osjećam. Nije se ništa promijenilo”, zaključio je bivši napadač koji je u karijeri igrao, između ostalih, za Borussiju Dortmund, Herthu i Werder.