Ranieri: Ako mi ponude da budem selektor Italije napustiću Nantes

Ranieri

Claudio Ranieri izjavio je da će od sadašnjeg svog kluba Nantesa zatražiti da ga pusti, ukoliko dobije ponudu da postane selektor fudbalske reprezentacije Italije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Uz Ranierija italijanski mediji kao eventualnog nasljednika Gianpijera Venturu spominju Antonija Contea, Roberta Mancinija i Carla Ancelottija. Trenutno za privremenog selektora imenovan je Luigi Di Biagio, koji vodi mladu (U21) reprezentaciju Italije.

“Svaki italijanski trener bi volio da bude selektor nacionalnog tima. Imam ugovor sa Nantesom na dvije godine i nisam dobio nikakvu ponudu, tako da ništa ne mogu reći. Međutim, kada bi me kontaktirali za posao selektora Italije, otišao bih kod predsjednika Nantesa i tražio da me pusti“, jasno je poručio Ranieri.

Iskusni 66-godišnji trener najveći uspjeh u karijeri ostvario je u sezoni 2015/16 kada je sa Leicester Cityjem senzacionalno stigao do naslova šampiona Engleske. Za taj podvig dobio je i nagradu Svjetske fudbalske federacije (FIFA) namijenjenu najboljem treneru u 2016. godini. Naravno, isto priznanje je dobio i u Premier ligi Engleske. No, već naredne sezone zbog serije loših rezultata dobio je otkaz.

U karijeri je vodio veliki broj klubova, a izdvajaju se Napoli, Fiorentina, Valencia, Atletico Madrid, Chelsea, Juventus, Roma, Inter i Monaco. Obavljao je i posao selektora, kada je 2014. godine tri i po mjeseca proveo na klupi Grčke.