Sedam ključnih savjeta za vožnju autom po snijegu

Зворник – снијег – проходни путеви1

S ovih sedam savjeta za vožnju automobilom po snijegu, lakše ćete prebroditi nekoliko dana u godini kada je većina saobraćajnica barem u neko doba dana – zatrpana snijegom…

Početak svake vožnje počinje stiskanjem papučice gasa, a završava stiskanjem papučice kočnice. I na jednoj i na drugoj papučici treba biti pažljiv i umjereno je stiskati.

Nikako nemojte naglo kretati, a prilikom kočenja, radnju treba započeti nešto ranije kako ne bi došlo do prejakog stiskanja papučice kočnice, a samim time i do blokiranja kotača i proklizavanja.

Ne radite nagle pokrete

U saobraćaju ništa nemojte raditi naglo, vožnju prilagodite ostalim uslovima na cesti kao na primjer broju semafora, količini drugih sudionika etc. Zapamtite, po snijegu sve traje duže pa si zato dajte vremena za svaku radnju koju morate obaviti, ali nikako nemojte činiti agresivne i nagle pokrete.

Držite dovoljan razmak

Držanje distance jedan je od glavnih sigurnosnih čimbenika, pa zato ako za suhoga vremena držite razmak od pet sekundi za drugim vozilom, za snijega to produžite na 10. Time ćete si dati više vremena ako dođe do naglih kočenja vozila ispred vas.

Upoznajte svoje kočnice

Nemarnim ili kasnim kočenjem zadat ćete sebi više glavobolje nego zabave, a kako bi to izbjegli bitno je dobro poznavati kočnice na vašem automobilu. Nebitno je dali imate ABS ili se vaši točkovi blokiraju, kočenje probajte izvesti laganim, isprekidanim stiskanjem papučice kočnice što će spriječiti uključivanje ABS, ali i spriječiti blokiranje točkova.

Izbjegavajte potpuna zaustavljanja

Vrijeme kretanja za snijega produžuje se, a samim time stvara se kolaps u prometu, stoga ukoliko ne morate izbjegavajte stajanje. Radnja kretanja će se ubrzati, ako niste u potpunosti zaustavili svoje vozilo, a to ćete učiniti ranijim usporavanjem vozila i puštanjem da se “kotrlja” prema semaforu dok čekate zeleno svjetlo.

Uzmite zalet za strmine

Život na brdovitim naseljima može predstavljati velike probleme poput proklizavanja vozila na strminama. Jedan od savjeta je da pri dolasku na strminu imate zadovoljavajuću brzinu koja će vam dati potrebnu inerciju za svladavanje iste. Nikako se nemojte pokušavati zaustaviti na strmini. Pazite s gasom jer s prevelikom dozom gasa vaše će vozilo proklizati. Spuštanje izvedite bez gasa pri što manjoj brzini.

Ukoliko ne morate, ne krećite na put

I zadnji, ali ne i najmanje vrijedan savjet je da ipak ostanete kod kuće. Nemaju svi potrebnu vještinu za vožnju po ledenim i snježnim cestama, pa ako već ne morate, ostanite doma i snježne pahulje posmatrajte iz sigurnosti vašeg doma.