Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

euro 2024

Rasplet u grupama C i D: Slovencima i Dancima treba bod, Austriju i poraz od dva razlike vodi dalje

slovenija srbija
Foto: UEFA

Susreti u grupi D igraju se od 18, a u grupi C od 21 sat

Dvanaestog dana Evropskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj na rasporedu su susreti trećeg kola u grupama C i D.

Već je poznat rasplet u grupama A i B, iz kojih je mjesto u nokaut fazi osigurali domaćin Njemačka i Švicarska, te Španija i branitelj naslova Italija. 

Trećeplasirane ekipe iz ovih grupa, Mađarska i Hrvatska čekaju rasplet u ostalim grupama kako bi saznali svoju sudbinu kada je u pitanju dalji nastup na prvenstvu. Mađarska je grupnu fazu okončala s tri boda i ima realne šanse da izbori osminu finala, što se ne može reći za Hrvatsku koja je osvojila samo dva boda kojoj je potrebno da se “poklope” rezultati u grupama C i F. Naime, Hrvatskoj je za dalji prolaz potrebna pobjeda Engleske nad Slovenijom od tri ili više golova razlike, kao i poraz Srbije od Danske. Ukoliko se to i dogodi, Hrvati bi morali čekati i rasplet u F grupi i poraze Češke i Gruzije i mečevima sa Turskom i Portugalom.

Engleska je sa četiri boda i sinoćnjim remijem Hrvatske već osigurala mjesto u nokaut fazi, ali ne i prvo mjesto. Sloveniji i Danskoj bi odgovarali i neriješeni rezultati u večerašnjim mečevima, dok je Srbiji neophodna pobjeda nad Danskom.

U D-grupi sastaju se Nizozemska i Austrija, te Francuska i Poljska. Francuska i Nizozemska imaju po četiri boda i praktično su osigurali dalji plasman, Austrija je treća sa tri boda, dok je Poljska posljednja bez bodova i bez šansi da izbori nokaut fazu. Austriju i poraz od dva razlike vodi dalje.

Susreti u grupi D igraju se od 18, a u grupi C od 21 sat.