Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

trbuhom za kruhom

Real Madrid, Barcelona i Juventus ovog ljeta planiraju zajedno preko bare

real barca

Čak je jedan El Clasico odigran u Miamiju 2017., prvi koji se igrao izvan Španije, a Barca je pobijedila Real 3:2

Real Madrid, Barcelona i Juventus ovog ljeta planiraju niz prijateljskih utakmica u Sjedinjenim Američkim Državama, saznaje ESPN.

„Odmetnički klubovi“ koji nastavljaju gurati projekt Superlige ponudili su Milanu da bude četvrti klub na predsezonskom turniru u SAD-u.

Još uvijek se ne znaju gradovi domaćini, ali vjerovatno će se igrati na zapadnoj obali, najvjerovatnije u Kaliforniji. Real, Barca i Juve istražuju kako maksimizirati dobit od utakmica kako bi nadoknadili ogromne gubitke koje su pretrpjeli od izbijanja pandemije.

Prije izbijanja pandemije sva tri kluba odlazili su na američke turneje, ali sada namjeravaju više igrati međusobno.

Real je učestvovao na Međunarodnom kupu prvaka u SAD-u 2016., 2017., 2018. i 2019. Barca je također igrala utakmice diljem SAD-a 2017., 2018. i 2019., dok je Juve bio na turneji po SAD-u 2017. i 2018. godine.

Čak je jedan El Clasico odigran u Miamiju 2017., prvi koji se igrao izvan Španije, a Barca je pobijedila Real 3:2.

Na kraju je ispalo da je to bila posljednja Neymarova utakmica za Barcu prije nego što je prešao u PSG za rekordnih 222 miliona eura.

Španska La Liga čak je forsirala i odigravanja ligaškog El Clasica u SAD-u, već je bilo sve dogovoreno da se igra u Miamiju u januaru 2019., no na kraju je ta ideja propala jer se klubovi to odbili.

Real, Barca i Juve jedini su klubovi koji se još uvijek zalažu za Superligu nakon što je lansiranje projekta izazvalo negativne reakcije evropske javnosti, navijača, brojnih nogometnih dužnosnika i vodstva UEFA-e, a što je dovelo do odustajanja glavnine klubova.

Simuliranje Superlige

Atletico Madrid, Milan, Inter Milano, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Manchester United i Manchester City povukli su se nakon lavine negativnih reakcija.

Međutim, Real, Barca i Juve i dalje se zalažu za Superligu. Objavili su više zajedničkih izjava u kojima tvrde da je potrebno preuređenje evropskog klupskog nogometa na najvišem nivou igre. Zasad nema izgleda da projekt zaživi, no očito je da ova tri kluba neće tako lako odustati.

Sačekat će povoljniji trenutak za novi pokušaj. Dotad im preostaje da rade na projektima poput predsezonske turneje u SAD-u, koja će djelomično simulirati kako bi funkcionirala Superliga.

Sjevernoamerički kontinent, poglavito SAD, postalo je veliko nogometno tržište pa najveći evropski klubovi ne propuštaju uzeti svoj dio kolača. Posljednjih godina gotovo svi su organizirali turneje po SAD-u. Pandemija je to zaustavila, ali sada ponovno kreće osvajanje Sjeverno Amerike.