Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Adis Abaz osuđen na kaznu zatvora u trajanju šest godina

tuzilastvo-bih-sud

Optuženi Adis Abaz kriv je što je u periodu od prve polovine 2018. do sredine augusta 2018. godine zajedno s Denijem Stanišićem, Admirom Mahmutagićem, Sumedinom Topčagićem i Zlatanom Juretom pristupio grupi za organizirani kriminal koju je osnovao

Sud Bosne i Hercegovine, nakon održanog glavnog pretresa u predmetu Adis Abaz, danas je donio presudu kojom je optuženi Adis Abaz oglašen krivim što je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 3. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZBiH) u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZBiH. Sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od šest godina.

Optuženi Adis Abaz kriv je što je u periodu od prve polovine 2018. do sredine augusta 2018. godine zajedno s Denijem Stanišićem, Admirom Mahmutagićem, Sumedinom Topčagićem i Zlatanom Juretom pristupio grupi za organizirani kriminal koju je osnovao.

Grupa je organizirana radi neovlaštene međunarodne kupoprodaje, prijenosa, prijevoza, držanja, posredovanja u daljnjoj međunarodnoj prodaji, uvoza i izvoza, slanja i isporuke opojne droge “marihuana – cannabis” i “amfetamin”. Navedene opojne droge su Konvencijom o psihotropnim supstancama od 1971. godine i rješenjem o popisu opojnih droga (“Službeni list R BiH” br. 2/92 i 13/94) proglašene opojnim te se njihov promet može obavljati samo na temelju dozvole nadležnog organa u skladu sa Zakonom o proizvodnji i prometu opojnih droga i čiji je promet zabranjen odredbama Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga i to s područja BiH u zemlje Zapadne Evrope.

Optuženom se u izrečenu kaznu uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru i to od 20. januara 2020. godine do 18. maja 2020. godine. Prema optuženom Adisu Abazu izrečena je mjera sigurnosti oduzimanja predmeta.

Sud je donio i rješenje kojim je prema optuženom Adisu Abazu ukinuo mjeru zabrane napuštanja boravišta iz člana 126. stav 1. ZKP BiH i obavezu povremenog javljanja državnom organu iz člana 126.a stav 1. tačka d) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine (ZKP BIH) određene rješenjem Suda BiH od 18. maja 2020. godine.

Optuženom je produžena mjera zabrane putovanja iz člana 126. stav 2. ZKP BiH određena istim rješenjem. Ove mjere će trajati dok za tim postoji potreba, a najduže do pravomoćnosti presude ako toj osobi nije izrečena kazna zatvora, odnosno najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora ako je toj osobi izrečena kazna zatvora, saopćeno je iz Suda BiH.