Real Madrid najbogatiji evropski klub

ronaldo levante

Najnoviji izvještaj Evropske fudbalske federacije (UEFA) o finansijskom poslovanju klubova potvrdio je da je Real Madrid i dalje najbogatiji klub na Starom kontinentu.

Prema UEFA-inom izvještaju, koji je danas objavljen, prihodi Real Madrida u 2014. godini iznosili su 550 miliona eura. Isto tako “kraljevski klub” vodi u segmentu ulaznica sa 121 milionom eura, najviših plata sa 270 miliona i najskupljeg tima koji vrijedi čak 316 miliona. U kategoriji najskupljeg tima drugi je Paris Saint Germain koji ima ekipu vrijednu 276 miliona eura.

Manchester United je najuspješniji klub kada su u pitanju operativni prihodi, jer njihov bilans u ovom segmentu za 2014. godinu iznosi 140 miliona eura, dok je Tottenham najbolji klub u segmentu neto dobiti sa 78 miliona eura.

U izvještaju je navedeno i to da su klupske plate porasle za čak 664 posto u odnosu na posljednje dvije dekade, a da je na plate igrača u 2014. otišlo gotovo nevjerovatnih sedam milijardi eura.

Iz UEFA-e tvrde kako se efekti takozvanog “finansijskog fair-playa” najbolje vide u činjenici da je ukupni gubitak evropskih klubova sa 1,67 milijardi eura smanjen na 485 miliona.

“Moramo ostati oprezni, ali izgleda da je vrijeme najvećih finansijskih ekscesa u evropskim klubovima tokom 2010. i 2011. godine iza nas. Ovogodišnji izvještaj pokazuje neka značajna poboljšanja u posljednje tri godine, što se poklapa sa uvođenjem finansijskog fair-playa”, rekao je Gianni Infantino, generalni sekretar UEFA.

Vrijedi spomenuti kako engleski klubovi imaju najveću prosječnu zaradu od 113,9 miliona eura, a slijede ih njemački sa prosjekom od 63,2 miliona.