CCI: Zastoj u radu Vlade i Skupštine KS-a u trećem kvartalu 2015.

skupstina-ks111

Iako je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković već u ekspozeu jasno identificirao probleme u Kantonu, šest mjeseci kasnije nema ozbiljnih pomaka, smatraju koordinatori Centara civilnih inicijativa (CCI) koji su danas novinarima prezentirali rad Vlade i Skupštine KS-a u devet mjeseci ove godine.

Kako je kazao koordinator za medije CCI-a Darko Marić, za sada nema naznaka za trajno rješavanje najozbiljnijih problema građana Kantona kao što su vodosnabdijevanje, gradski saobraćaj, dugovi javnih preduzeća, velika javna potrošnja i glomazan administrativni aparat.

Ocijenio je da je odnos kantonalne vlade i Skupštine bio na prihvatljivom nivou, a politička klima koju je Vlada kreirala nailazila je na podršku Skupštine te su na njenim sjednicama članovi Vlade redovno prisutni.

Koordinator CCI-a Alen Čular iznio je podatak da su 134 mjere razmotrene u junu, broj razmotrenih mjera u julu pao je na 76, u augustu se povećao na 120, da bi u septembru pao na 47, što je dosad najmanji broj mjera koje je nova vlada KS-a razmotrila u jednom mjesecu.

Također, u devet mjeseci razmotreno je manje mjera nego i u jednoj godini prethodnog mandata jer je usvojeno 630 različitih mjera, što je dvostruko manje od ostvarenog u istom periodu prethodne godine.

– S druge strane, prosjek broja održanih zasjedanja i vremena provedenog na njima veći je nego i u jednoj godini prethodnog mandata, što implicira da Vlada radi, ali da nije dovoljno efikasna – ocijenio je Čular.

Koordinator CCI-a kaže i da se gotovo petina mjera razmotrenih na sjednicama Vlade odnosi na rješenja, odnosno kadrovska imenovanja u preduzećima i institucijama KS-a, dok zakoni čine 3,8 posto od ukupno razmatranih mjera.

Ipak, realizacija zakona relativno je dobra u odnosu na prethodne sazive kantonalnih vlada, jer su utvrđena 24 zakona, a Čular ističe da je tako ova vlada KS-a pokazala najveću produktivnost u segmentu utvrđivanja zakona, bez obzira na to što je od njih 38, planiranih Programom rada, usvojeno tek devet.

Iako je rebalans budžeta donesen na transparentan način, zabrinjava činjenica da je 36 posto budžeta planirano za plaće i naknade zaposlenih.

Koordinator za medije CCI-a Darko Marić je, govoreći o radu Skupštine, kazao da nakon što je na početku mandata zabilježena produktivnost i intenziviranje rada, u trećem kvartalu primjetan je pad.

Osvrnuvši se na rad ovog zakonodavnog tijela, koordinator CCI-a Alen Čular je podsjetio da ni 12 mjeseci od izbora Skupština nije u potpunosti završila proces konstituiranja jer u rukovodstvo još nisu izabrani dopredsjedavajući iz hrvatskog i srpskog naroda.

Nakon što je u drugom kvartalu 2015. Skupština značajno intenzivirala rad, u trećem kvartalu zabilježen je pad od 25 posto, rečeno je na pres-konferenciji.

U ovih devet mjeseci od ukupno donesenih mjera, 36 posto predstavljaju izvještaji koji s odlukama čine više od 60 posto od svih razmatranih mjera na sjednicama Skupštine, ali u isto vrijeme realizacija zakona bilježi rast jer je samo u septembru usvojeno sedam zakona.

Čular je dodao i da je u devet mjeseci Skupština usvojila više zakona nego u devet mjeseci bilo koje godine prethodnog mandata, ali je u isto vrijeme stepen realizacije mjera iz programa rada najniži u posljednjih pet godina.

– Evidentan je i nedostatak tematskih sjednica kojima bi se skrenula pažnja i počeli rješavati nagomilani problemi. Također, nije usvojena nijedna strategija, a postoje i poslanici koji u određenim segmentima rada ne učestvuju – naglasio je Čular.

Iz CCI-a su podsjetili izvršnu i zakonodavnu vlast Kantona Sarajevo na rokove za donošenje programa rada i budžeta za 2016. godinu, jer kašnjenje u donošenju ovih dokumenata može loše uticati na funkcioniranje Kantona Sarajevo.