7. memorijal Josip Škija Katalinski

Rekordan broj ekipa na Škijinom memorijalu, najbolji će dobiti priliku u Akademiji FK Sarajevo

skija memorijal

Veliki Asim Ferhatović Hase, kojeg je Škija čuvao, rekao mu je “mali ti ćeš biti dobar igrač”

Sedmi memorijal Josip Škija Katalinski za djecu održat će se od 7. do 9. juna u Sarajevu, na terenima u Vogošći, Doglodima i na terenima hotela Dalminium na Stupu. Tim povodom u hotelu Delminuim na Stupu organizirana je presica na kojoj se prisutnima obratila i sestra pokojnog Škije, Jasna Katalinski, koja je ispričala nekoliko zanimljivih detalja iz života našeg fudbalskog asa.

– Malo je poznata priča da je Škija kao dječak otišao prvo na trening Sarajeva, sav sretan, pun elana, ali je doživio veliko razočarenje, koje je njegov put usmjerilo ka Grbavici. Na tom treningu na kojem se vršila selekcija talentovanih igrača, tadašnji trener omladinskog tima sa Koševa odabrao je dvadesetak dječaka među kojima nije bio Škija. Čak ga nije ni pogledao kako treba. Tužan i razočaran vratio se kući. Grešku u procjeni gradskog rivala vješto su iskoristili u taboru FK Željezničar, ispričala je Jasna Katalinski, sestra Josipa Katalinskog.

Škija je bio debitant u sarajevskom derbiju 1964. godine, sa 17 godina.

– Tada mu je veliki Asim Ferhatović Hase, kojeg je Škija čuvao, rekao “mali ti ćeš biti dobar igrač”. Riječi fudbalskog asa i virtoza bile su veliki podstrek za Škiju da nastavi trenirati još bolje i jače.

Josip Katalinski je za sjajnu karijeru i veliku promociju svog rodnog grada Sarajeva 1975. godine dobio Šestoaprilsku nagradu, najveće priznanje koje glavni grad BiH dodjeljuje istaknutim ličnostima.

– Škija je bio ljudina, veliki patriota, Bosanac, Sarajlija, Ilidžanac, čime se ponosio, ispričala je sestra našeg proslavljenog nogometaša.

Rekordan broj učesnika

Turnir su kao i prethodnih godina podržali NSBiH, FSKS, Udruženje sudija KS, Općina Ilidža, Grave Osiguranje, hotel Delminium, Areon…

– Iz godine u godinu naš turnir raste, kako je i naš Škija rastao kao nogometaš. Ove godine u goste nam stižu čak 43 predstavnika, što fudbalskih klubova što škola fudbala, iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i naše domovine Bosne i Hercegovine. Među učesnicima su naravno i Fudbalski klub Sarajevo i Fudbalski klub Željezničar. Tu je i Akademija FK Sarajevo, s kojom smo uspostavili odličnu saradnju koja će rezultirati da naši talenti dobiju priliku u Akademiji FK Sarajevo, kazao je Tomislav Barić, direktor turnira.

– Najviše ekipa ove godine će biti iz naše susjedne države Crne Gore. Ove godine imaćemo takmičenje u četiri kategorije, godišta 2006, 2008, 2009. i 2011. Ukupno imamo 76 ekipa, što je rekordan broj kada je naš turnir u pitanju.

– Selekcije 2006. će igrati na terenu u Vogošći. Selekcije 2008. i 2009. igraće na terenu u Doglodima, a selekcije 2011. će svoje utakmice igrati na terenima u okviru hotela Delminium, na umjetnoj travi.

– Fudbalski Klub Sarajevo obezbijedio je za najboljeg igrača trunira sedmodnevne pripreme u kampu Akademije FK Sarajevo. Imamo još jedno iznenađenje ove godine, a to je da će pobjedničke selekcije u sve četiri kategorije dobiti besplatan boravak u Sportskom centru Ajdinovići kod Sarajeva, na međunarodnom turniru koji organizuje ovaj sportski centar, kazao je Barić.

Zmaj ambasador turnira

Ambasador turnira ove godine je Eldar Čivić, bh. reprezentativac, koji se zahvalio na ukazanoj prilici da promovira ovaj omladinski turnir u čast našeg nogometnog velikana, a svim učesnicima je poželio puno uspjeha. S druge strane, organizatori turnira su našem reprezentativcu i našim Zmajevima poželjeli puno sreće u nastavku kvalifikacija za EP u kojim nas očekuju mečevi s Fincima i Italijanima. Čivić je ovih dana proslavio svoj 23. rođendan, a organizatori turnira su mu tim povodom pripremili i rođendansku tortu s brojem 3 koji na leđima koji u dresu Zmajeva nosi.

Sanjin Radonja i Sahmir Garčević, direktori turnira izrazili su zadovoljstvo rekordnim brojem ekipa, ali i brojem fudbalskih klubova koji su poslali svoje ekipe na ovaj turnir, što će svakako doprinijeti još većoj kvaliteti turnira.

Turnir se igra 7, 8. i 9. juna, finale je na programu 9. juna, na godišnjicu smrti velikog noogmetaša.

Saradnja sa SRC Ajdinovići

Amer Čulov, sportski direktor Sportsko – rekreativnog centra Ajdinovići, u kojem će pobjednici turira dobiti besplatan boravak tokom međunarodnog turnira koji organizuje ovaj centar, a koji će početi 15. juna i trajati 15 dana, izrazio je zadovoljstvo saradnjom sa organizatorima Škijinog memorijala.

– Nama je ovo prvi turnir i potrudili smo da okupimo ekipe sa cijelog prostora bivše Jugoslavije. Takmičenje će biti organizirano u šest kategorija. Sa zadovoljstvom smo prihvatili saradnju sa organizatorima turira u čast legende Škije Katalinskog, kazao je Čulov.

Prijave za turnir koji će biti odigran u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići su još uvijek otvorene, a zainteresirani se mogu prijaviti preko SRC Ajdonovići ili preko Sportsko-rekreativnog centra Agoga u Zagrebu. Više informacija možete naći OVDJE.