Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kompanija "HIK"

Radnici iz Hrustova doveli višemilionsku investiciju u Sanski Most

Ejub Topic – hik

Iz Bosne i Hercegovine “HIK” će izvoziti kablovske setove za vodeće svjetske kompanije

Da bosanskohercegovačka dijaspora pored direktnih ulaganja djeluje i kao značajan faktor pri privlačenju stranih investicija u našu zemlju, potvrđuje i priča o ulaganju kompanije “HIK” u Sanskom Mostu.

Ejub Topić, direktor ove kompanije u BiH, naglašava da je inicijativa potekla od naših ljudi sa područja Mjesne zajednice Hrustovo, radnika u kompaniji “HIK” u Oberzentu.

– Vlasnik je prihvatio njihov prijedlog da se proizvodnja pokrene u Sanskom Mostu. Rezultate vidite danas. Imamo pokrenutu proizvodnju, zaposlili smo 36 ljudi, te je već pet šlepera proizvoda otišlo za Njemačku – pojašnjava Topić.

Topić, diplomirani elektroinženjer, sa 26 godina iskustva u elektroindustriji u BiH, te na brojnim projektima u zemlji i inostranstvu, predvodi provedbu investicije, saopćeno je iz projekta USAID Diaspora Invest.

– Višemilionska investicija je u pitanju, sa halama koje pokrivaju 2.700 kvadrata. Naš krajnji cilj je, prema našim planovima, da imamo 6.000 kvadrata radnog prostora i oko 200 zaposlenih – rekao je Topić.

Iz Bosne i Hercegovine “HIK” će izvoziti kablovske setove za vodeće svjetske kompanije.

– Svaki naš kablovski set se nakon završetka električki spaja i testira. Mi za svaku uprsanu stopicu i za svaku blankiranu žicu imamo u memoriji mašine certifikat kojom silom je upresana i koji je električni prelazni otpor tog spoja tako da nam ne može kupac reći nakon dvije godine da naš set na nekoj mašini nema dobar spoj – naglašava Topić.

Kompanija je postala još jedna prepoznatljiva priča o mogućnostima koje mobilizacija bh. dijaspore na osiguranju ekonomskog razvoja naše zemlje nudi.

Topić dodaje da je USAID projekt “Diaspora Invest” podržao kompaniju kroz plaćanje certifikacije ISO standarda, što je realizirano kroz aktivnosti tehničke podrške. Na taj način je i ova investicija prepoznata kroz programe ohrabrenja investicija.

USAID projekt “Diaspora Invest” već je podržao nekoliko značajnih investicija u ovom dijelu zemlje, a jedinstvena prilika za okupljanje i iskorištavanje potencijala dijaspore za nova ulaganja bit će i biznis forum bh. dijaspore “BHdiaFor” koji će 31. jula biti održan u Bihaću.