Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reporteri bez granica: Šeik Al Khalifa ne može biti predsjednik FIFA-e

sheikh-salman-fifa-getty-1024-683-5620b023a8cde-5620c01e10e87

Reporteri bez granica, međunarodna nevladina organizacija za zaštitu novinara, oglasila se povodom današnjih izbora za predsjednika Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA), istakavši kako se protive eventualnom izboru šeika Salmana Bin Ibrahima Al Khalife, predsjednika Azijske fudbalske federacije.

“Šeik Al Khalifa, kao član kraljevske porodice, predstavnik je vlasti koja godinama vrši pritisak na novinare koji im upute kritike. Najmanje 14 novinara je još uvijek zatvoreno u Bahreinu, isključivo jer su radili svoj posao. Njegova kandidatura očigledan je pokušaj Bahreina da iskoristi sport da bi napravili ljepšu sliku o kraljevstvu”, navode Reporteri bez granica, prenosi Anadolu Agency (AA).

Glavni Al Khalifin protukandidat za pobjedu na današnjim izborima u Zurichu (Švicarska) je Gianni Infantino, generalni sekretar Evropske fudbalske asocijacije (UEFA). Osim njih, u predsjedničkoj trci takmičit će se i jordanski princ Ali, Francuz Jerome Champagne i Južnoafrikanac Tokyo Sexwale.

Predsjednika FIFA-e birat će predsjednici 207 nacionalnih članica, jer zbog suspenzija saveza pravo glasa neće imati fudbalski čelnici Indonezije i Kuvajta. Izbori će biti održani danas od 15 sati.