Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi format

Revolucionarna promjena: UEFA objavila kako će ubuduće izgledati Liga prvaka

Foto: UEFA

Format s 32 kluba podijeljenih u osam skupina odlazi u historiju, a u Ligi prvaka od sljedeće sezone igrat će više utakmica

UEFA je na svojim službenim internetskim stranicama potvrdila promjene u Ligi prvaka i predstavila novi format u kojem će se klubovi boriti za trofej u njenom najprestižnijem klupskom takmičenju.

Format s 32 kluba podijeljenih u osam skupina odlazi u historiju, a u Ligi prvaka od sljedeće sezone igrat će više utakmica.

Liga s 36 klubova

Grupe u Ligi prvaka postaju stvar prošlosti, igrat će se jedinstvena liga s četiri kluba više nego dosad, njih 36. U novom će formatu svaka ekipa igrati osam utakmica i skupljati bodove za prolazak. Neće više igrati protiv istih protivnika kući i u gostima.

Sve će ekipebiti podijeljene u četiri jakosne skupine te će svaka ekipa igrati s po dvije ekiše iz svake jakosne skupine – po jednu utakmicu kod kuće i jednu na strani.

Četiri nova kluba

Četiri dodatne ekipe ulaze u Ligu prvaka po sljedećim pravilima:

Jedna momčipa ad je trećeplasirana iz pete najjače lige Evrope po koeficijentu UEFA-e. U ovom trenutku to je francuska Ligue 1.

Druga ekipa bit će prvak svoje države s najboljim koeficijentom koji bi inače igrao kvalifikacije. Dosad su tako kroz četiri pretkola u Ligu prvaka ulazile četiri ekipe, a od sljedeće sezone ulazit će ih pet.

Treća i četvrta ekipa ulaze na temelju dobrih nastupa prošle sezone.

Ukratko, UEFA će prema koeficijentu i uspješnosti od prošle sezone automatski plasirati dvije momčadi u glavnu fazu Lige prvaka.

Kako do nokaut faze?

Sistem bodovanja se ne mijenja, što znači i dalje tri boda za pobjedu i jedan za remi. Prvih osam s ljestvice plasirat će se direktno u osminu finala. Ekipe plasirane od 9. do 24. mjesta igrat će drugi krug (jednu utakmicu doma i jednu u gostima) kako bi se plasirale u osminu finala.

Parove u toj kvalifikacijskoj fazi odlučit će žrijeb, a ekipe će biti podijeljene u dvije skupine – nositelji (od 9. do 16. mjesta u ligi) i nenositelji (od 17. do 24. mjesta). Nakon toga će pobjednici igrati protiv nekog od osam najbolje plasiranih iz prvog kruga.

Kada se igraju utakmice?

Liga prvaka igrat će se od septembra do januara u prvoj fazi standardno utorkom i srijedom. Izuzetak će biti ekskluzivne sedmice. U ekskluzivnoj sedmici Lige prvaka igrat će se Liga prvaka utorkom, srijedom i četvrtkom. Sve utakmice zadnjeg kola igrat će se u isto vrijeme.

Promjene i u Evropa ligi i Konferencijskoj ligi

Evropa liga igrat će se u identičnom formatu kao i Liga prvaka, dok će se Konferencijska liga igrati u malo drugačijem. U Konferencijskoj ligi će svaka ekipa u prvoj fazi igrati šest utakmica, a ne osam. U oba manja UEFA-ina natjecanja igrat će po 36 ekipe.

Evropa liga i Konferencijska igrat će se četvrtkom. I u Evropa ligi postoji ekskluzivni tjedan. U njemu će se utakmice igrati i srijedom, prenosi Index.