Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Annalena Baerbock

Šefica njemačke diplomatije stigla u BiH, ranije je poručila: Samo zajedno ćemo uspjeti

Sarajevo: Predsjedništvo BiH sastalo se s ministricom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalenom Baerbock
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

“Mi se odlučno suprotstavljamo svim onima koji svojim fantazijama o otcjepljenju Bosni i Hercegovini postavljaju prepreke na putu ka EU i dovode u pitanje evropske vrijednosti”

Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock stigla je u zvaničnu posjetu BiH, a večeras se sastala sa članovima Predsjedništva BiH.

Baerbock je uoči posjete poručila da su zemlje zapadnog Balkana neodvojivi dio Evrope te da je geopolitička nužnost da svim snagama podržavaju šest država regiona na putu ka EU, najkasnije u svjetlu ruskog brutalnog imperijalizma.

“Ne možemo sebi dozvoliti da bilo gdje u Evropi imamo sive zone i moramo zajedno učiniti sve da zatvorimo sve strane koje Rusija može iskoristiti za svoju politiku destabilizacije, dezinformacije i infiltracije. To podrazumijeva podršku zemljama zapadnog Balkana u jačanju njihovih demokratskih institucija, poboljšanje njihove otpornosti i pružanje ekonomske perspektive ljudima. Kao EU mi pri tome imamo zajedničku domaću zadaću da se i sami postavimo na pravi put za budućnost, dok stavljamo više stolica za evropski sto. Samo zajedno ćemo uspjeti da u Evropi izlijemo čvrst temelj za mir, slobodu i sigurnost”, navela je Baerbock.

Za BiH je naglasila kako se nalazi na ključnoj raskrsnici u procesu pristupanja.

“Prošle godine je Evropsko vijeće odlučilo da se otvore pristupni pregovori čim budu ispunjeni kriteriji za to. Na putu ka EU, odgovorni u Sarajevu moraju korak po korak pristupiti neophodnim reformama. Usvajanje zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma bio je jedan takav evropski reformski korak. S obzirom na oktobarske lokalne izbore ključno je da se sada završi reforma izbornog zakona s paketom integriteta izbornog procesa. Slobodni i pošteni izbori su temelj demokratskog društva. Mi se odlučno suprotstavljamo svim onima koji svojim fantazijama o otcjepljenju Bosni i Hercegovini postavljaju prepreke na putu ka EU i dovode u pitanje evropske vrijednosti”, poručila je Baerbock.