Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rio Ferdinand okončao nogometnu karijeru

Manchester United vs Swansea City

Nekadašnji kapiten reprezentacije Engleske Rio Ferdinand objavio je da završava fudbalsku karijeru.

Ferdinand (36) je igrao na poziciji štopera, a tokom karijere, pored Queens Park Rangersa (QPR), igrao je za West Ham, Leeds i Manchester United. Odigrao je i 81 utakmicu za reprezentacije Engleske i postigao tri gola.

Kako pišu britanski mediji, izjavio je da je ovo za njega pravo vrijeme da napusti fudbal.

“Ovo je pravo vrijeme da napustim igru koju volim. Kao klinac od 12 godina, koji je šutao loptu sanjao sam da ću igrati za klub iz kraja za koji sam navijao, West Ham, da ću biti kapiten Leedsa, da ću osvojiti Ligu prvaka sa Manchester Unitedom i da ću se na kraju karijere ponovo susreti sa prvim trenerom Harryjem Redknappom”, rekao je Ferdinand.

Istakao je da je posebno ponosan na svoje nastupe za reprezentaciju Engleske i naglasio da posebnu zahvalnost duguje sir Alexu Fergusonu.

“Sve što sam ikada želio u fudbalu sam ostvario tokom 13 godina u Manchesteru. Veliku zahvalnost dugujem jednom čovjeku, sir Alexu Fergusonu, bez koga ništa ne bih postigao u fudbalu. Njegov najveći uspjeh je to što nas je razvio u ljude, a ne samo u fudbalere. On će za mene uvijek biti najbolji britanski trener svih vremena”, kazao je Ferdinand.

Na kraju se zahvalio porodici, kao i navijačima svih klubova u kojima je nastupao na podršci tokom karijere. Ferdinand prolazi kroz teške životne trenutke, jer mu je početkom maja preminula supruga Rebecca Ellison.