Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Robijaši“ prekinuli bojkot nakon dvije i po godine FOTO

celik_zrinjski_bilino_polje_1

Nakon pauze od tri mjeseca, u subotu se igraju prva četiri meča Premijer lige BiH. Zenički Čelik ugostio je Zrinjski, a nakon 90 minuta susreta susret je završio neriješeno, rezultatom1:1, javlja Anadolu Agency (AA).

Ono što je zanimljivo za ovaj susret jeste i povratak navijača NK „Čelik“, popularnih „Robijaša“ na tribine ovog stadiona nakon dvije godine bojkota domaćih utakmica. Zbog višemilionskih dugova, poslovanje i postojanje zeničkog kluba dovedeno je u pitanje, a nakon borbe Neformalne grupe građana “Za Čelik“, te navijača i simpatizera ovog kluba, kao i samih Zeničana, u januaru ove godine izglasan je i novi Statut kluba po principu “jedan član-jedan glas“, čime je, kako kaže Tarik Ajanović iz NGG “Za Čelik“ ovaj klub vraćen u ruke građana.

“Ovo su bile tri teške godine u kojima je klub prošao mnogo šta. Dotaknuto je dno i sa rezultatske i sa figurativne strane. Finansijski dio katastrofalan, podrška sponzora nikakva, igrački kadar jako loš, dno tabele, manjak povjerenja navijača, građana Zenice, ukaljan brend svim mogućim negativnim stvarima, i kada klub dođe do nekog nivoa, onda mora ići ka vrhu sa dna. Žao mi je što je ovaj oporavak ovako dugo trajao, jer smo prije 2,5 godine predložili model Statuta, koji je usvojen u januaru 2017. godine”, rekao je Ajanović.

Rekao je kako se oporavak kluba mogao pokrenuti ranije, te da je izgubljeno vrijeme u protekle dvije i po godine, te da je klub bio blokiran politikom.

„Navijači su vršili pritisak uz NGG ‘Za Čelik’ na Upravu kluba. Traženo je da se klub vrati građanima, da se reformiše na demokratskom osnovu te navijači nikada nisu htjeli direktno da upravljaju klubom, nego su samo tražili da se vrši transparentno upravljanje“, rekao je Ajanović.

Objasnio je da je klub poslao i zahtjeve za reporgram duga s poreznom upravom, a da će i grad potpomoći otplatu duga ka javnim preduzećima koja djeluju u gradu, čime se radi na oporavku kluba, ali da je to dug proces.

Popularni „Robijaši“, navijači zeničkog premijerligaša, zbog loših poteza uprave kluba bojkotovali su dolazak na južnu tribinu kada je “Čelik“ igrao domaće susrete, te je nakon 2,5 godine bojkota on i prekinut, a na utakmici sa „Zrinjskim“ navijači su se vratili na jug da bodre svoj klub.

Vladan Popović, predstavnika UG „Robijaši 1988“ rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kako je san svakog navijača da se ipak vrati na južnu tribinu.

„Osjećaj je nevjerovatan, posmatrajući prazan jug i kad shvatite da će nakon 2,5 godine bojkota u 17 sati u subotu jug da gori, nakon bojkota, trnovite borbe da se klub vrati navijačima i građanima, to je nejverovatno. ‘Čelik’ je srce Zenice i nismo mogli ni pomisliti da nam to srce Zenice uzmu, jer bi onda Zenica bila mrtav grad. Većina momaka sa tribine zna kakav je osjećaj nespavanja, čekanja utakmice, euforije u gradu“, rekao je Popović.

Dodao je kako se navijači vraćaju nakon 2,5 godine sa pripremljenom koreografijom i svim rekvizitima, obećavši odličnu atmosferu što će pomoći i igračima da se bore svih 90 minuta.

„Stadion je bio prazan tokom utakmica, 100 ili 200 ljudi na stadionu je ništa i nadam se da će stadion biti ispunjen do zadnjeg mjesta i siguran sam da će zbog euforije tako i biti. Atmosfera će sigurno biti vatrena“, rekao je Popović nekoliko sati prije početka susreta.

Susret Čelik – Zrinjski završio je neriješeno rezultatom 1:1. Zrinjski je poveo golom Tomislava Tomića u sudijskoj nadoknadi u prvom poluvremenu, dok je Čelik iz jedanaesterca golom Harisa Dilavera vratio rezultat u 64. minuti. Navijači Čelika pripremili su i bakljadu i vatromet da obilježe povratak na tiribine. Susret je pratilo oko 8.000 gledalaca.