Fudbal

Robinhu zbog silovanja prijeti dugotrajni zatvor

24/02/2018

Umjesto da postane nasljednik velikog prethodnika, nekada slavni nogometaš Santosa, Reala, Manchester Cityja, Milana i reprezentacije Brazila Robinho, danas igra za prosječni turski Sivasspor i nepravomoćno je osuđen na devet godina zatvora zbog brutalnog grupnog silovanja 22-godišnje djevojke.

Prema presudi koja čeka drugi stepen, Robinho je “pokazao apsolutni prezir prema žrtvi dok ju je izlagao brojnim poniženjima i teškom seksualnom nasilju”.

Obrazloženje presude za zločin u kojem je uz Robinha učestvovalo još pet silovatelja i koji je izvršen 22. februrara 2013. u noćnom klubu u Milanu, objavila je italijanska novinska agencija ANSA. U njemu se otkriva niz gnjusnih detalja nedjela za koje su na po devet godina zatvora osuđeni Robinho i samo jedan počinitelj Ricardo Falco, dok identitet preostale četvorice nije poznat.

Sud u Milanu u novembru prošle godine provostepenom presudom kaznio je navedenu dvojicu zbog “seksualnog napada i grupnog silovanja” djevojke u poznatom noćnom klubu u Milanu. Brazilski nogometaš tada je igrao za Milan.

Robinho pravomoćnost presude čeka na slobodi, usprkos tome što je osuđen za težak zločin. U pritvoru nije zato što brazilski zakon brani izručenje državljana te zemlje u drugu državu, a u vrijeme izricanja presude Robinho je bio u Brazilu.

Zločinu je prethodila rođendanska zabava u mondenom milanskom Sio Cafeu. Žrtva je bila tamo s dvije prijateljice na rođendanskoj zabavi, kada je vidjela Robinha sa suprugom i njegove prijatelje, za koje je potvrdila da ih zna od ranije. Njeno društvo tada je otišlo, a Robinho je ženu s kojom ima dvoje djece (mlađi sin tada mu je imao tek godinu i deset mjeseci) odveo kući, nakon čega se vratio u klub.

Silovatelji su tada djevojci nudili alkohol sve dok, kako tvrdi “nije postala nemoćna oduprijeti im se.” Nakon toga su je, potvrđeno je rekonstrukcijom, odveli u ostavu noćnog kluba i tamo “iskorištavajući njeno pijano stanje, s njom izvršili brojne i uzastopne seksualne odnose, usprkos negodovanju žrtve.”

Prema presudi, Robinho i Falco pokazali su “potpuni prijezir prema mladoj ženi, podvrgli je brojnim ponižavanjima i činovima teškog seksualnog nasilja.”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.