Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Agrokor: Dobavljači se boje promjena jer imaju povoljniju ponudu nagodbe

agrokor

Novog povjerenika u Agrokoru, ali ovaj put u paketu s funkcijom zamjenika, Vlada Hrvatske će Trgovačkom sudu predložiti početkom iduće sedmice, najavio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade. Nije se, kako je rekao, dogodio ekonomski cunami.

“Dogodila se greška i našli smo rješenje kako da tu grešku otklonimo”, rekao je premijer, a samo koji sat kasnije neslužbeno je u javnost lansirano i ime mogućeg nasljednika Ante Ramljaka koji je u ostavci.

Za njegovo mjesto jučer se kao najizgledniji kandidat navodio Jurica Novak iz međunarodne konzultantske grupacije McKinsey, kompanije koja prije 10-ak mjeseci bila u igri i za posao savjetnika za restrukturiranje Agrokora koji je na kraju dobila kompanija AlixPartners. Je li premijer čvrsto prelomio odluku da se novog povjerenika traži izvan kruga postojećeg tima izvanredne uprave Agrokora, a da se iz njezinih redova imenuje zamjenik, pokazat će se za nekoliko dana.

Takva kombinacija sugerira težnju da se proces nagodbe što prije nastavi, a na tom tragu su i tvrdnje da izbor ‘mckinseyjevca’ za povjerenika ne podrazumijeva razlaz s AlixPartnersom. Zasad, pak, nema naznaka hoće li dio Alixova tima ostati i njegovi lokalni partneri, u prvom redu Texo Management iz kojeg je Ramljak došao u Agrokor (hoće li se tamo i vratiti?) i čiji ga je angažman koštao funkcije povjerenika.

Kako bilo, u Vladi su očito skloni “srednjem putu” – ni potpuni kontinuitet ni “restartanje cijelog procesa”, što zagovara dio analitičara zbog značajnih kontroverzi iz dosadašnjeg postupka izvanredne uprave. Visoki trgovački sud ima 70-tak žalbi kojima se osporava utvrđenje tražbine u predmetu Agrokora, a u toj hrpi je i žalba samog koncerna u postupku izvanredne uprave.

O tome kako će, ali i kada će sve one biti riješene, ovise mnogi interesi, kao i naredni koraci izvanredne uprave. Zbog toga se te odluke smatraju prethodnicom nagodbe. No, kako poznavatelji prilika navode, sve žalbe  ne mogu biti procesuirane prije sredine maja. VTS ima 5 vijeća, i navodno teško može toliki broj žalbi obraditi u kraćem roku.

Agrokor zastupa advokatsko društvo Bogdanović, Dolički & Partneri, a potpisuje advokat specijaliziran za trgovačko pravo Tin Dolički, pravni savjetnik u Agrokoru, koji je na prvoj sjednici vjerovničkog vijeća zastupao američki fond Knighthead. Žalba je reakcija na dilemu oko tumačenja Lex Agrokora, i to oko pitanja šta znači kada zakon kaže da se provodi jedinstveni postupak za 70-ak članica koncerna. Po jednoj opciji svi vjerovnici imaju se pravo namirivati iz jedinstvene mase (suštinska konsolidacija), a po drugoj, što tvrdi Agrokor, Lexom se htjelo provesti jedinstveni procesni postupak, a vjerovnici namirivati iz imovine operativnih kompanija.

Sutkinja Nevenka Siladi Rstić zasad je prvog stajališta. Ukratko, suštinska konsolidacija ide više u prilog dobavljačima, a ova druga u korist banaka jer imaju veći broj sudužnika među operativnim kompanijama Agrokora. I dok ćemo pričekati i na druga pravna stajališta koja će tim povodom donijeti VTS (zbog nepostojanja sudske prakse), nekoliko dana do imenovanja novog povjerenika nije zastoj.

U Udruženju dobavljača koja se danas sastaje kod šefa Podravke Marina Pucara uvjereni su da će za 4-5 dana imati ime povjerenika, a budući da je struktura nagodbe, kako tvrde, gotovo spremna, procjenjuju da bi se već za sedam dana potom mogao organizirati i mini Dayton.  Modificirana nagodba, saznaje se iz više izvora, sadrži rješenja bliska dobavljačima. Izvori navode da bi tako oni dobili nešto što su i htjeli – niže otpise, između 20 i 30%, pa ih odlazak Ramljaka kao udarac tim očekivanjima stavlja trenutno u nezgodnu situaciju.

Za ilustraciju, u slučaju da se isplati granični dug, kombinirano sa starim dugom došlo bi se do toga da dobavljači budu namireni sa 70-80%, ali ne svi, nego samo za potraživanja za robu i usluge! Svi drugi iz kategorije dobavljača ne mogu računati s tim postotkom namire –  primjerice to su Franck, Vindija, AWT, Granolio, Alca, Riccardo i mnogi drugi.

“Ako brzo dobijemo povjerenika, nagodba se može postići u roku 12+3 mjeseci”, kaže izvor iz redova velikih vjerovnika.

Napominje i da je Sberbank formalno sastavni dio vjerovničkog vijeća i važan faktor, dok je VTB vrlo aktivan i plaćaju PJT glavnog savjetnika u procesu. Doduše, nakon što je povjerenik Sberbanku osporio tražbine, ta se ruska banka bila okrenula međunarodnim sporovima, ali u novije vrijeme tvrdi se da se i oni polako vraćaju za pregovarački stol, a s tim u vezi tvrdi se i da uskoro najvjerojatnije slijedi priznanje njihove žalbe Trgovačkom sudu. Ugovor o roll upu pak bit će produžen. To je, navodno, već dogovoreno, a i predviđeno Ugovorom o roll up-u, dok novca za tekuće poslovanje Agrokor tvrde ima dovoljno. Istodobno, među onima koji smatraju da brzanje nagodbe pošto-poto nije pravi put, najglasniji je Goranko Fižulić.

Umjesto loše brze nagodbe koja će povući stotine sudskih sporova, treba se okrenuti nagodbi koja neće ostaviti repove, smatra on te dodaje kako takva “nije moguća u ovom sastavu i nije moguća do 10. jula”. Dio dobavljača, međutim, boji se zastoja procesa jer u njemu vide nove neizvjesnosti, upravo zbog toga što su kroz dosadašnja pregovaranja s izvanrednom upravom i savjetnicima “iznudili” za njih obećavajuću modifikaciju nacrta nagodbe.